Ποιος παράγοντας απορυθμίζει το ανοσοποιητικό

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Ποιος παράγοντας απορυθμίζει το ανοσοποιητικό

Ιούλιος 31, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Τα ψυχικά τραύματα ή το έντονο στρες μπορεί να κρύβονται πίσω από μια αυτοάνοσηασθένεια, σύμφωνα με νέα μελέτη. Συγκρίνοντας περισσότερους από 106.000 ανθρώπους που είχαν διαταραχές άγχους με περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους χωρίς αυτές, οι ερευνητές διαπίστωσαν  το στρες συνδέεται με 36% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν 41 αυτοάνοσα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ψωρίασης και της κοιλιακής νόσου του Crohn.

«Οι ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές συναισθηματικές αντιδράσεις μετά από τραύμα ή άλλους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής σίγουρα θα αναζητήσουν ιατρική θεραπεία, λόγω του κινδύνου της χρονιότητας των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζουν και συνεπώς της περαιτέρω έκπτωσης της υγείας : όπως ο αυξημένος κίνδυνος της αυτοάνοσης νόσου,» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Huan Song, από το Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας στο Ρέικιαβικ.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας προστατεύει από ασθένειες και λοιμώξεις. Αλλά οι αυτοάνοσες ασθένειες μετατρέπουν τη φυσική προστασία του σώματος από τον εαυτό της σε επίθεση  στα υγιή κύτταρα. Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκαλεί τις αυτοάνοσες ασθένειες, αλλά τείνουν να εμφανίζονται συχνότερα  στις οικογένειες.

Οι έγχρωμες γυναίκες, οι ισπανόφωνες, οι αμερικάνες εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ωστόσο, η θεραπεία διαταραχών που σχετίζονται με το άγχος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης των αυτοάνοσων νοσημάτων. «Υπάρχουν πολλές θεραπείες, τόσο για φάρμακα όσο και για γνωσιακές συμπεριφορικές προσεγγίσεις, με τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα», είπε

Στη μελέτη, η ομάδα εξέτασε ασθενείς στη Σουηδία που είχαν διαγνωστεί με διαταραχές άγχους: όπως PTSD, η οξεία αντίδραση στρες, διαταραχή προσαρμογής και άλλες αντιδράσεις του στρες από το 1981 έως το 2013. Οι ερευνητές συνέκριναν το εν λόγω δείγμα με άτομα που δεν πάσχουν από μια διαταραχή άγχους. Οι επιπτώσεις του σοβαρού στρες έχουν συνδεθεί με ποικίλα προβλήματα υγείας, δήλωσε ένας εμπειρογνώμονας της PTSD.

«Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει τις συνθήκες στρες, καθώς και ανεπιθύμητες μνήμες  της παιδικής ηλικίας : όπως τραύμα και  παραμέληση, για το μέλλον με ιατρικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων  των προβλημάτων στο ανοσοποιητικό», δήλωσε ο Mayer Bellehsen.  «Είναι αξιοσημείωτο ότι όταν οι άνθρωποι έλαβαν αποτελεσματική θεραπεία, ο κίνδυνος τους χάθηκε», πρόσθεσε. Αν και δεν είναι γνωστό ποια μπορεί να είναι η αιτία της αυτοάνοσης ασθένειας, ο Bellehsen έδωσε αρκετές πιθανές εξηγήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την επίδραση του στρες στον τρόπο ζωής. Για παράδειγμα,  η έλλειψη ύπνου ή η αυξημένη χρήση φαρμάκων  ή το αλκοόλ. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει άμεσα το νευρικό σύστημα, κατέληξε.

Πηγή: HealthWeb