Ποιους αφορά η νέα ρύθμιση για τα χρέη προς τα Ταμεία

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Ποιους αφορά η νέα ρύθμιση για τα χρέη προς τα Ταμεία

Δεκέμβριος 28, 2017
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

  Επιπλέον ευεργετικές διατάξεις θα ισχύσουν παράλληλα με την εξόφληση των χρεών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία από 36 έως 120 δόσεις. 

Συγκεκριμένα: δεν  υπολογίζονται περαιτέρω τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας και αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων του οφειλέτη.

Τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση είναι:

· Για οφειλές έως 20.000 ευρώ ο οφειλέτης πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης.

· Επιπλέον, για οφειλές 20.000 - 50.000 ευρώ, ο λόγος του χρέους προς το εισόδημα  (αφού αφαιρεθούν οι προς διαγραφή προσαυξήσεις και τόκοι), πρέπει να είναι μικρότερος ή ίσος του 8. Όμως, αποκλείεται η υπαγωγή στη ρύθμιση, εφόσον η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη είναι κατά 25 φορές μεγαλύτερη της προς ρύθμιση οφειλής.

Για ρύθμιση οφειλών 3.000 - 50.000 ευρώ προβλέπεται διαγραφή του 85% των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για μία απόφαση που συνυπέγραψαν η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος.