Πολλά τα πλαστά πτυχία στο ΕΣΥ

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Πολλά τα πλαστά πτυχία στο ΕΣΥ

Απρίλιος 12, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των “μαϊμού” γιατρών που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Το πλέον πρόσφατο “κρούσμα” αφορά σε γιατρό η οποία διορίστηκε στο Παθολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Πρέβεζας ως ειδικευόμενη, με απόφαση υπουργού το 2014, προκειμένου να της απονεμηθεί ο τίτλος της Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας. Η εν λόγω γιατρός ανέλαβε, ωστόσο, υπηρεσία στο νοσηλευτικό ίδρυμα τον Ιανουάριο του 2018 με ετήσια σύμβαση.

Σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», μετά από έλεγχο γνησιότητας του τίτλου σπουδών που προσκόμισε η γιατρός από Ιταλικό πανεπιστήμιο «δεν βεβαιώνεται, ούτε η απονομή του πτυχίου στην Ιατρική και Χειρουργική ούτε η αναγνώριση της ικανότητας άσκησης επαγγέλματος Ιατρού Χειρουργού στην εν λόγω ιατρό». Κατόπιν τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας που είχε υπογράψει μαζί της.

Από τις αρχές του χρόνου έχει δει το φως της δημοσιότητας άλλη μία περίπτωση, που αφορούσε σε γιατρό του οποίου ο διορισμός στο Νοσοκομείο Καβάλας ακυρώθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι δεν είχε πτυχίο, μετά από διασταυρώσεις και επικαιροποιήσεις που έγιναν στα επιστημονικά δεδομένα του προσωπικού. Εντύπωση προκαλεί πως ο εν λόγω υπάλληλος εργαζόταν ως Επιμελητής Β’ της Παθολογικής Κλινικής ήδη από το Φεβρουάριο του 2001. Δηλαδή, παρείχε ιατρικές υπηρεσίες άνευ πτυχίου για 17 ολόκληρα χρόνια!

Εξάλλου, το φθινόπωρο του 2017 ο ίδιος ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας είχε διαβιβάσει στον Εισαγγελέα τρεις φακέλους που αφορούσαν σε ισάριθμες περιπτώσεις πλαστών πτυχίων από πανεπιστήμια του εξωτερικού, στο πλαίσιο ελέγχου που έχει ξεκινήσει για τους τίτλους σπουδών των μελών του. Όπως προέκυψε τότε, ο ένας εκ των τριών γιατρών είχε μόλις ξεκινήσει ειδικότητα σε δημόσιο νοσοκομείο.

Ανάλογα “κρούσματα”, όμως, καταγράφονται και στο μη υγειονομικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόλυση νεοπροσληφθέντα τραπεζοκόμου από το Νοσοκομείου Έβρου, στις αρχές Απριλίου, μετά από τη διαπίστωση ότι είχε καταθέσει πλαστογραφημένο απολυτήριο Γυμνασίου. Ο συμβασιούχος δεν έλαβε αποζημίωση, ενώ ο φάκελός του διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία, προκειμένου να κινηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο ποινική διαδικασία, δηλαδή να ασκηθεί ποινική δίωξη για πλαστογραφία.

Σύμφωνα με το διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος, της οποιασδήποτε πρόσληψης ακολουθεί αυτεπάγγελτη αναζήτηση γνησιότητας των κατατεθέντων πιστοποιητικών. Επιπλέον, σε μηνιαία βάση η διοικητική υπηρεσία του νοσοκομείου διενεργεί δειγματοληπτικό έλεγχο ενός αριθμού παλαιότερων υπαλλήλων, όλων των κλάδων και όλων των τίτλων σπουδών, ακόμη κι εκείνων που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.

 Πηγή: virus.gr