Πολλές οι αιφνίδιες “απώλειες” αθλητών στα γήπεδα

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Πολλές οι αιφνίδιες “απώλειες” αθλητών στα γήπεδα

Απρίλιος 05, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι αιφνίδιοι θπάνατοι αθλητών,  υποστηρίζει η   ιατρική κοινότητα.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρθηκε στο 5ο ετήσιο συνεδρίο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (Βόλος, 30/3-1/4 2018), τα τραγικά περιστατικά αιφνίδιου θανάτου αθλητών στα γήπεδα ανέρχονται σε 388 την τελευταία δεκαετία.

Οι απώλειες αυτές θα μπορούσαν κάλλιστα να αποφευχθούν, λένε οι καρδιολόγοι, καταρχήν με την κατάρτιση κατευθυντήριων οδηγιών για την άμεση αντιμετώπιση των καρδιολογικών περιστατικών που μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο στους αθλητικούς χώρους. Απαιτείται, ταυτόχρονα, η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αναδιοργάνωση, επάνδρωση και εφοδιασμός των ιατρείων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς τους χώρους, με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Οι ομιλητές ανέδειξαν, επιπλέον, τη σημασία του προαθλητικού ελέγχου, ο οποίος είναι απαραίτητος για να προληφθούν περιστατικά αιφνίδιου θανάτου σε νέους ανθρώπους. Ο προαθλητικός έλεγχος περιλαμβάνει:

  • τη λήψη πολύ καλού ατομικού και οικογενειακού ιστορικού (συμπτώματα κατά τη διάρκεια της άσκησης, αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στην οικογένεια σε ηλικίες κάτω των 40 ετών),
  • ηλεκτροκαρδιογράφημα, και
  • υπερηχογράφημα καρδιάς.

Αναλόγως των ευρημάτων, μπορεί να απαιτηθεί επιπλέον δοκιμασία κοπώσεως, holter ρυθμού 24ώρου ή άλλες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Όπως διευκρίνισαν όμως οι καρδιολόγοι, η διάγνωση κάποιων παθολογικών καταστάσεων δεν είναι πάντα δυνατή.

Πηγή: virus.gr