Πρεμιέρα για τον Οικογενειακό Ιατρό

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Πρεμιέρα για τον Οικογενειακό Ιατρό

Αύγουστος 01, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Στον οικογενειακό τους γιατρό θα μπορούν να απευθύνονται από σήμερα όσοι πολίτες χρειαστούν υπηρεσίες παθολόγου, γενικού ιατρού ή παιδιάτρου συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ.

Η 1η Αυγούστου σηματοδοτεί την έναρξη ισχύος των νέων συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τις ιατρικές ειδικότητες που αναλαμβάνουν το ρόλο του Οικογενειακού Γιατρού, αφού 31η Ιουλίου σήμανε και τη λήξη των προηγούμενων συμβάσεων. Σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση των ιατρών, σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, το διάστημα παράτασης που δόθηκε, αλλά και οι αλλαγές που δέχθηκε να κάνει στις συμβάσεις η Αριστοτέλους, φέρεται να συνέβαλαν στην αύξηση των αιτήσεων από αρκετούς γιατρούς και των τριών ειδικοτήτων. Βάσει των ίδιων πηγών και με κάθε επιφύλαξη, ο αριθμός παιδιάτρων που επεδίωκε το Υπουργείο Υγείας να προσελκύσει καλύφθηκε. Από την άλλη, βέβαια, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υποστηρίζει πως μόνο 1 στις 4 θέσεις οικογενειακών γιατρών έχει καλυφθεί, «με αποτέλεσμα να υπάρχουν  μόνο 465 συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί, για να καλύψουν τις ανάγκες όλου του πληθυσμού της χώρας».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το σύστημα για τη σύναψη σύμβασης είναι ανοικτό, οπότε γιατροί που επιθυμούν να συμβληθούν μπορούν να το πράξουν ανά πάσα στιγμή.

Τι ισχύει από σήμερα

Ασφαλισμένοι

Στην πράξη, λοιπόν, από σήμερα όσοι θέλουν να επισκεφθούν παθολόγο ή γενικό ιατρό του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να απευθύνονται σε αυτόν που έχουν επιλέξει ως οικογενειακό γιατρό. Οι οικογενειακοί γιατροί μπορεί να είναι συμβεβλημένοι, αλλά και γιατροί των παραπάνω ειδικοτήτων που εργάζονται σε ΤΟΜΥ ή Κέντρο Υγείας.μισο

Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, Τ. Γεωργακόπουλου τα στοιχεία των νέων συμβεβλημένων με τον Οργανισμό ιατρών, έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα της ΗΔΙΚΑ, από την οποία θα μπορούν οι ασφαλισμένοι να επιλέξουν τον οικογενειακό ιατρό που επιθυμούν καθώς και να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους. Για την επιλογή θα χρειαστούν τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους, ενώ το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου θα δηλώνεται από τον ίδιο τον ιατρό στο e-dapy. Τα στοιχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα στους ασφαλισμένους από την εφαρμογή «Βρείτε ραντεβού με ιατρούς του ΕΟΠΥΥ».

Αν δεν έχουν επιλέξει οικογενειακό γιατρό και άρα δεν έχουν γραφτεί στο σύστημα αυτό μπορεί να γίνει με την πρώτη τους επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό που επέλεξαν. Φυσικά, παιδιά έχουν έως οικογενειακό γιατρό έναν από τους παιδιάτρους του δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (συμβεβλημένοι, ΤΟΜΥ, ΚΥ).

Οι οικογενειακοί γιατροί αποτελούν το επίκεντρο του συστήματος παραπομπών, της νέας διαδικασίας πρόσβασης στις ιατρικές υπηρεσίες δηλαδή (εκτός από έκτακτα και σοβαρά περιστατικά που θα συνεχίσουν να απευθύνονται σε νοσοκομεία).

Τι θα ισχύει για τους χρονίως πάσχοντες, όμως; Όσοι αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις θα συνεχίζουν να πηγαίνουν στο θεράποντα ιατρό τους. Αλλά θα χρειαστεί να εγγραφούν και σε οικογενειακό γιατρό, από τον οποίο, περιέργως, θα πρέπει να παίρνουν μια παραπομπή ετήσιας διάρκειας… Τώρα, γιατί κρίθηκε απαραίτητη μια ακόμη επίσκεψη σε γιατρό, ασθενών με τεκμηριωμένη ανάγκη σε υπηρεσίες και φάρμακα, έστω και μόλις μια φορά το χρόνο, μένει να απαντηθεί…

Σε κάθε περίπτωση, το νέο αυτό σύστημα δεν θα ισχύσει άμεσα, αλλά έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου 2019.

Ιατροί

Παθολόγοι, γενικοί ιατροί και παιδίατροι, των οποίων οι συμβάσεις έληξαν 31 Ιουλίου και επιθυμούν να ενταχθούν στο δίκτυο των συμβεβλημένων Οικογενειακών ιατρών ΕΟΠΥΥ έχουν τη δυνατότητα, μέσω της πλατφόρμας http://familydoctors.eopyy.gov.gr, να δουν τις σχετικές λεπτομέρειες της ανοιχτής πρόσκλησης του Οργανισμού.

Ο ΕΟΠΥΥ ανήρτησε οδηγίες για τους νέους οικογενειακούς ιατρούς, περιγράφοντας τις διαδικασίες εγγραφής τους στο σύστημα και επισημαίνοντας την ανάγκη υποβολής του συνόλου των μηνιαίων επισκέψεων των ασφαλισμένων που δέχθηκαν μέσω της εφαρμογής  eΔΑΠΥ. Σε αυτή την εφαρμογή, άλλωστε, δηλώνουν και το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου τους και τυχόν απουσίες και άδειες.  Τέλος, υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ιατροί έχουν την υποχρέωση ενεργοποίησης του Φακέλου Ασφάλισης Υγείας των ασφαλισμένων.

Πηγή: www.iatronet.gr