Προγεννητική έκθεση και αυξημένος κίνδυνος ψωρίασης

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Προγεννητική έκθεση και αυξημένος κίνδυνος ψωρίασης

Ιούλιος 26, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Η ψωρίαση είναι μια συχνή χρόνια – ανοσολογικά διαμεσολαβούμενη – φλεγμονώδης δερματοπάθεια, που απαντάται σε περίπου το 2% του πληθυσμού, εξίσου σε άνδρες και γυναίκες, με έναρξη κυρίως μεταξύ 20 και 35 ετών (75% κάτω των 40 ετών). Στα παιδιά η νόσος είναι σπάνια, αποτελεί το 4% των δερματοπαθειών που παρατηρούνται στα παιδιά και 70%-90% θα την εμφανίσουν μετά τα 10 έτη. Κυρίως εμφανίζεται στην αρχή της εφηβείας σε 1 στους 40 εφήβους. Περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες εμπλέκονται στην έναρξη και την εξέλιξη της ψωρίασης. Οι ασθενείς κληρονομούν μόνο μια προδιάθεση προς τη νόσο, η οποία  πυροδοτείται από κάποιο περιβαλλοντικός παράγοντας (όπως στρεπτοκοκκική λοίμωξη, φάρμακα, στρες και τοπικός τραυματισμός). Προγεννητική έκθεση σε πένθος της μητέρας συνδέεται με ψωρίαση μόνο για τα παιδιά που γεννήθηκαν από μια μητέρα που έχασε ένα σύντροφο/σύζυγο ή ένα μεγαλύτερο παιδί, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of  Dermatology .

H Xiaoqin Liu, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο του Aarhus στη Δανία  και οι συνεργάτες της εξέτασαν κατά πόσο η προγεννητική έκθεση στο μητρικό πένθος αυξάνει τον κίνδυνο ψωρίασης των απογόνων σε μια μελέτη κοόρτης από στοιχεία σε μητρώα, τα οποία περιλαμβάνουν 1.811.917 ζωντανές μονήρεις κυήσεις. Τα παιδιά θεωρούνταν ότι ανήκουν στην ομάδα των πενθούντων εάν η μητέρα τους είχε χάσει ένα παιδί, σύντροφο/σύζυγο, γονέα, ή αδελφό/αδελφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή έως και 12 μήνες πριν από την εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 7.956 παιδιά εισήχθησαν στο νοσοκομείο ή τους συνταγογραφήθηκαν φάρμακα για ψωρίαση κατά τη διάρκεια πολλών ετών παρακολούθησης. Μέχρι την ηλικία των 30 ετών 1,54 και 1,34 % των παιδιών από τις ομάδες των πενθούντων και μη πενθούντων, αντίστοιχα, είχαν διαγνωστεί με ψωρίαση. Σε γενικές γραμμές, η προγεννητική έκθεση στο μητρικό πένθος δεν συσχετίστηκε με τον κίνδυνο της ψωρίασης (σχετικός κίνδυνος 1,05 με 95 τοις εκατό διάστημα εμπιστοσύνης, 0,91 έως 1,2). Αυξημένος κίνδυνος ψωρίασης παρατηρήθηκε για τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που έχασαν έναν σύντροφο/σύζυγο ή ένα μεγαλύτερο παιδί (σχετικός κίνδυνος 1,33, 95 τοις εκατό διάστημα εμπιστοσύνης, 1,02 – 1,73). «Η προγεννητική έκθεση στο πιο αγχωτικό γεγονός της ζωής μας μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ή/και επιδείνωση της ψωρίασης» γράφουν οι συγγραφείς.

Πηγή: HealthWeb