Προτάσεις για τις δαπάνες από τη φαρμακοβιομηχανία

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Προτάσεις για τις δαπάνες από τη φαρμακοβιομηχανία

Νοέμβριος 13, 2017
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Μπορεί ο Υπουργός Υγείας να είχε προαναγγείλει από τη Βουλή συνάντηση με τη φαρμακοβιομηχανία για σήμερα Δευτέρα αλλά, τελικά, υπήρξε επαναπρογραμματισμός, καθώς οι δύο πλευρές αποφάσισαν να μην περιμένουν.

Κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ωράριο εργασίας των υγειονομικών, που περιείχε και το άρθρο 14 για την ενοποίηση εξωνοσοκομειακού και νοσοκομειακού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, που απεσύρθη τελικά, ο Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε συνάντηση με τους δύο φορείς που εκπροσωπούν την αγορά σήμερα.

Το υπ. Υγείας,  αποφάσισε να μην περιμένει την Δευτέρα αλλά να δει τους εκπροσώπους της Φαρμακοβιομηχανίας νωρίτερα και συγκεκριμένα την Παρασκευή, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης.

Η πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας κατέθεσε και πρόταση στον Υπουργό, σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης του της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Την πρόταση συνέταξε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), σε συμφωνία με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανία (ΠΕΦ). Προτέινει μια αύξηση του ορίου αγορών για τα νοσοκομεία, τονίζοντας πως η ζήτηση στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη δεν μπορεί να είναι προκλητή, αντιθέτως είναι ανελαστική. Η ζήτηση είναι δεδομένη, οπότε η συμπίεση των νοσοκομειακών δαπανών ουσιαστικά προκαλεί αδιέξοδα στις εταιρίες του κλάδου.

Αυτό που προτείνεται είναι η αύξηση αυτή να αφορά την περίοδο έως και το καλοκαίρι του 2018. Έως τότε όλες οι πλευρές θα έχουν συζητήσει μια μακρόπνοη και βιώσιμη εναλλακτική για να τεθεί σε εφαρμογή, μετά την έξοδο από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Την πρόταση αυτή και κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί φέρεται να εξετάζει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, η δυνατότητα υλοποίησης της διερευνάται σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και με τους Θεσμούς.