Πρωτοποριακή ανακάλυψη: μαγνητικό σύρμα ανιχνεύει τους όγκους

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Πρωτοποριακή ανακάλυψη: μαγνητικό σύρμα ανιχνεύει τους όγκους

Ιούλιος 24, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Ένα μαγνητικό σύρμα που χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση σπάνιων και δύσκαμπτων καρκινικών κυττάρων θα μπορούσε να αποδειχθεί μια ταχεία και αποτελεσματική τακτική για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη των ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Stanford.

Το σύρμα, το οποίο είναι σπειροειδώς σε μια φλέβα, προσελκύει ειδικά μαγνητικά νανοσωματίδια που έχουν σχεδιαστεί για να γλείφουν επάνω σε κύτταρα όγκου που μπορεί να περιφέρονται στην κυκλοφορία του αίματος εάν έχετε έναν όγκο κάπου στο σώμα σας. Με αυτά τα κύτταρα όγκου ουσιαστικά μαγνητισμένα, το σύρμα μπορεί να δελεάσει τα κύτταρα από την ελεύθερη ροή του αίματος χρησιμοποιώντας την ίδια δύναμη που κρατά οικογενειακές φωτογραφίες στο ψυγείο σας.

Η τεχνική, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί μόνο σε χοίρους μέχρι τώρα, προσελκύει από 10-80 φορές περισσότερα καρκινικά κύτταρα από τις τρέχουσες μεθόδους ανίχνευσης καρκίνου με βάση το αίμα , καθιστώντας το ένα ισχυρό εργαλείο για την πρόληψη της νόσου νωρίτερα. Η τεχνική θα μπορούσε ακόμη και να βοηθήσει τους γιατρούς να αξιολογήσουν την ανταπόκριση ενός ασθενούς σε συγκεκριμένες θεραπείες για τον καρκίνο: Εάν η θεραπεία λειτουργεί, τα επίπεδα των κυττάρων του όγκου στο αίμα θα πρέπει να αυξηθούν καθώς τα κύτταρα πεθαίνουν και σπάσουν από τον όγκο και στη συνέχεια πέφτουν καθώς ο όγκος συρρικνώνεται.

Προς το παρόν, ο Sam Gambhir, MD, Ph.D., καθηγητής και πρόεδρος της ακτινολογίας και διευθυντής του Canary Center στο Stanford για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου επικεντρώνεται στο σύρμα ως μέθοδο ανίχνευσης καρκίνου, αλλά η εμβέλειά του μπορεί να είναι πολύ ευρύτερη.

«Θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε οποιαδήποτε άλλη ασθένεια στην οποία υπάρχουν κύτταρα ή μόρια ενδιαφέροντος στο αίμα», δήλωσε ο Gambhir, ο οποίος ανέπτυξε το σύρμα με τη βοήθεια των συναδέλφων του. «Για παράδειγμα, ας πούμε ότι ελέγχετε για μια βακτηριακή λοίμωξη, κυκλοφορούντα DNA του όγκου ή σπάνια κύτταρα που είναι υπεύθυνα για φλεγμονή σε οποιοδήποτε από αυτά τα σενάρια, το σύρμα και τα νανοσωματίδια συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του σήματος και επομένως ανιχνεύουν τη νόσο ή τη μόλυνση. "

Πηγή: HealthWeb