Πρόκληση παραγωγής καλύτερων βιολογικών φαρμάκων

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Πρόκληση παραγωγής καλύτερων βιολογικών φαρμάκων

Αύγουστος 31, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Το κόστος ανάπτυξης και ο χρόνος για την αγορά συνεχίζουν να ασκούν πίεση στη βιομηχανία των βιοφαρμάκων, οδηγώντας την ανάγκη για καινοτομία σε μεθόδους και τεχνολογίες. Καθώς ο αγωγός των βιολογικών ωριμάζει, η φαρμακευτική βιομηχανία αναμένεται να δει νέα βιοθεραπευτικά μοντέλα που προσφέρουν βελτιωμένη αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, η πίεση από το σημερινό περιβάλλον της υγειονομικής περίθαλψης ωθεί τη φαρμακευτική βιομηχανία σε θεραπείες χαμηλότερου κόστους και ταχύτερους χρόνους στην αγορά.

Το πρότυπο CHO

Η ανάπτυξη βιολογικών φαρμάκων εξαρτάται παραδοσιακά από τη χρήση κυττάρων ωοθήκης κινέζικου χάμστερ (CHO). Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η κυτταρική σειρά CHO έχει γίνει η αυτόματη επιλογή του συστήματος έκφρασης για βιολογικούς παραγωγούς, σημειώνει ο Mark Emalfarb, Διευθύνων Σύμβουλος της Dyadic International, μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας επικεντρωμένης στην ανάπτυξη βιολογικών εμβολίων και βιολογικών φαρμάκων.

Ο Emalfarb σημειώνει ότι η φαρμακοβιομηχανία αντιμετωπίζει τους περιορισμούς που παρουσιάζει η έκφραση CHO, η οποία περιπλέκεται από τις πιέσεις για γρήγορη ανάπτυξη προσιτών φαρμάκων. «Αυτοί [οι περιορισμοί] είναι ιδιαίτερα εμφανείς για το επόμενο κύμα βιολογικών, δι-ειδικών και τρι-ειδικών αντισωμάτων. Οι σχετικά χαμηλές αποδόσεις και το σχετικά υψηλό κόστος παραγωγής βιολογικών προϊόντων με το CHO φαίνεται να το καθιστούν λιγότερο βιώσιμο και λιγότερο οικονομικά προσιτό για την παραγωγή αυτών των πιο σύνθετων μορίων «, λέει ο Emalfarb. «Κατά κάποιο τρόπο, η χρήση κυττάρων CHO για την ανάπτυξη και την κατασκευή βιολογικών είναι λίγο σαν να οδηγείτε ένα αυτοκίνητο μοντέλο του 1900 σε έναν κόσμο Tesla 2020».

Η χρήση των κυττάρων CHO ως βιομηχανικού προτύπου για τη βιολογική ανάπτυξη φαρμάκων έχει αρκετά μεγάλα μειονεκτήματα, προσθέτει ο Mario DiPaola, PhD, ανώτερος επιστημονικός διευθυντής στο Charles River Laboratories, ένας ερευνητικός οργανισμός σύμβασης. Το σημαντικότερο μειονέκτημα είναι η απόδοση του προϊόντος, η οποία είναι τυπικά μικρότερη από ένα γραμμάριο ανά λίτρο, ακολουθούμενη από το κόστος που σχετίζεται με την εκτεταμένη ανάπτυξη της κυτταρικής γραμμής και την περιορισμένη βιωσιμότητα των κυττάρων για παραγωγή.

«Τα συστήματα έκφρασης CHO λειτουργούν αρκετά καλά για την έκφραση λιγότερο σύνθετων γλυκοπρωτεϊνών, αλλά όχι καλά για τις νέες μορφές προϊόντων. Για παράδειγμα, στην περίπτωση προϊόντων AAV [αδενο-σχετιζόμενου ιού] όπως τα προϊόντα με βάση σωματίδια, πολλοί κατασκευαστές στηρίζονται σε κυτταρικές σειρές HEK293. Εκτός από τα ζητήματα απόδοσης και κόστους, το σύστημα έκφρασης που βασίζεται σε κύτταρα CHO έχει άλλους περιορισμούς που σχετίζονται με τη γλυκοσυλίωση «εξηγεί ο DiPaola. «Η εισαγωγή της ανοσογονικής σύνδεσης γαλακτόζης-άλφα 1,3-γαλακτόζης ή Ν-γλυκολυλενοευραμινικού οξέος σε τμήματα γλυκάνης γλυκοπρωτεϊνών στερείται ορισμένων τρανσφερασών όπως άλφα 2,6 σιαλυλοτρανσφεράση και δεν παράγει γλυκάνη με άλφα 2,6 σιαλικό οξύ . »

Οδήγηση της καινοτομίας πίσω από την καλύτερη ανάπτυξη βιολογικών φαρμάκων μειώνει το κόστος αυτών των θεραπειών, η οποία είναι αρκετά υψηλή για τα περισσότερα βιολογικά φάρμακα, σχολιάζει ο DiPaola. «Είναι σημαντικό να μειώσουμε το κόστος κάτω από τις καινοτομίες, προκειμένου να μειώσουμε τόσο το κόστος ανάπτυξης όσο και το κόστος παραγωγής.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, ο χρόνος από την κατάθεση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην αγορά αυξήθηκε από κατά μέσο όρο 130 μήνες σε περίπου 150 μήνες και το κόστος της απόκτησης βιολογικής έγκρισης αυξήθηκε από περίπου 650 δολάρια το 1996 σε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 «, λέει ο DiPaola. «Είναι σαφές ότι αυτές οι τάσεις πρέπει να αντιστραφούν, ώστε περισσότεροι ασθενείς να μπορούν να επωφεληθούν από αυτά τα φάρμακα με λογικό κόστος».

Επιπλέον, υπάρχει μια ξεχωριστή ανάγκη για πιο σύνθετα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων πιο αποτελεσματικών συζευγμένων αντισωμάτων φαρμάκων (ADC), αντισωμάτων πολλαπλών σθενών και θεραπειών γονιδίων / κυττάρων, «όλα τα οποία θα εξασφαλίσουν την επιτυχία της βιομηχανίας», σύμφωνα με το DiPaolo.

Ο Emalfarb σχολιάζει περαιτέρω ότι «καλύτερα, γρηγορότερα και πιο προσιτά» είναι ένα μάντρα που όλοι πρέπει να πάρουμε στην καρδιά, καθώς επιδιώκουμε τη γνώση που θα μπορούσε – τουλάχιστον δυνητικά – να καταστήσει ευκολότερο να καταστήσει τα φάρμακα που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές πιο οικονομικά».

«Είναι ευθύνη των εργαζομένων στη βιομηχανία να ενισχύσουν την ικανότητα των φαρμακευτικών εταιρειών να αναπτύσσουν και να κάνουν τα ναρκωτικά αποτελεσματικά και οικονομικά αποδοτικότερα. Ένα μεγάλο μέρος αυτού συνεπάγεται την ενθάρρυνση των φαρμακευτικών εταιρειών να μελετήσουν τις δυνατότητες βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων έναντι της CHO και της  Escherichia coli  ( E. coli ). Συνεργαζόμενοι, οι κυβερνήσεις, οι ρυθμιστικοί οργανισμοί, οι ακαδημαϊκοί και οι εταιρείες φαρμακοβιομηχανίας και βιοτεχνολογίας μπορούν πράγματι να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο «, λέει ο Emalfarb.

 

 

Πηγή: HealthWeb