Πρόταση Ιατρικών Συλλόγων της Μακεδονίας και Επαγγελματικών Ενώσεων για τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Πρόταση Ιατρικών Συλλόγων της Μακεδονίας και Επαγγελματικών Ενώσεων για τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ

Φεβρουάριος 16, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Πρόταση προς το Υπ. Υγείας για τη διαμόρφωση των νέων συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ που θα είναι ελκυστικές προς τους γιατρούς και θα δώσουν λύση στο αδιέξοδο του σχεδίου «οικογενειακοί γιατροί» κατέθεσαν οι Ιατρικοί Συλλόγοι της Μακεδονίας και των Επαγγελματικών Ενώσεων.

«Εμείς ως θεσμοί θεωρούμε ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι αναγκαία στον τόπο μας και παραθέτουμε προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν την πολιτεία να απεμπλακεί από το αδιέξοδο, και εναρμονίζονται με την καθημερινή πραγματικότητα των ιατρών» αναφέρουν.

1) Διασφάλιση της ελεύθερης επιλογής οικογενειακού γιατρού καθώς και γιατρών ειδικοτήτων μέσα από ένα δίκτυο στο οποίο θα εντάσσονται όσοι το επιθυμούν με μακροχρόνια πρόβλεψη εναρμόνισης αναλογίας οικογενειακών ιατρών και πληθυσμού.

2) Να δημιουργηθεί ένα παράλληλο δίκτυο ιατρών λοιπών ειδικοτήτων που θα συνεργάζεται καθετοποιημένα με το δίκτυο οικογενειών ιατρών και θα έχουν παρόμοιες εργασιακές σχέσεις με τους οικογενειακούς ιατρούς .

3) Δυνατότητα παραπομπής όλων των ιατρών σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ και του ιδιωτικού τομέα με ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου και αξιολόγησης παραπομπών .

4) Έμπρακτος σεβασμός στο έργο των συμβαλλόμενων ιατρών με αξιοπρεπή και δίκαιη αμοιβή

5) Ορθολογική κατανομή πόρων. Δεν είναι δυνατόν ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να έχει διαχειριστικά έξοδα 176 εκατομμύρια ετησίως και για την παροχή υγείας στους πολίτες να διατίθενται μόνο 90 εκατομμύρια. Εκτιμούμε πως το πείραμα των ΤΟΜΥ δε φαίνεται να επιτυγχάνει και ζητούμε οι πόροι του ΕΣΠΑ να ανακατανεμηθούν προς τον ΕΟΠΥΥ.

Με τις παραπάνω προτάσεις θεωρούμε ότι είναι εφικτή η προσέλευση και η ένταξη με κανόνες όλων των ιατρών στο σύστημα καθώς και η ελεύθερη επιλογή οικογενειακού και ειδικού ιατρού .