Πως διαμορφώνεται το προσδόκιμο ζωής στον πλανήτη

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Πως διαμορφώνεται το προσδόκιμο ζωής στον πλανήτη

Δεκέμβριος 21, 2017
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Πάνω από τον μέσο  όρο βρίσκεται το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων σύμφωνα με την έκθεση Health at a Glance η οποία αφορά τα τριάντα πέντε κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, και δημοσιεύεται κάθε χρόνο.

Έτσι, ένα παιδί που θα γεννηθεί αύριο το πρωί στην Ελλάδα, προβλέπεται να φτάσει τα 78,5 εάν είναι αγόρι και τα 83,7 εάν είναι κορίτσι. Και στις δύο περιπτώσεις, το προσδόκιμο είναι επτά μήνες υψηλότερο από το μέσο όρο των τριάντα πέντε χωρών. Μεταξύ των ανδρών, περισσότερο αναμένεται να ζήσει ένας Ισλανδός (81,2) και λιγότερο ένας Λετονός (μόλις 69,7). Στις γυναίκες, καλύτερη είναι η κατάσταση για τις Γιαπωνέζες (87,1) και χειρότερη για τις Μεξικάνες (77,7).

Από τα άτομα που είναι αυτή τη στιγμή εξήντα πέντε ετών, ανεξαρτήτως φύλου, μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής έχουν οι Ιάπωνες, οι Γάλλοι και οι Ισπανοί, οι οποίοι αναμένεται να ζήσουν για 21-21,9 χρόνια ακόμα! Άσχημα τα πράγματα για το μέσο Ούγγρο, Λετονό και Σλοβάκο εξηνταπεντάρη, καθώς του απομένουν 16-17 χρόνια. Ο Έλληνας θα ζήσει ακόμα 19,9 χρόνια, λίγο πάνω απ’ το μέσο όρο.

Χαμηλότερος του μέσου όρου (82 ανά 100.000, έναντι 112 στις 35 χώρες) είναι ο αριθμός θανάτων από ισχαιμικό επεισόδιο στην Ελλάδα. Καλύτεροι σε αυτόν τον τομέα οι Ιάπωνες (34) και πολύ κοντά τους Νοτιοκορεάτες, Γάλλοι και Ολλανδοί. Αρνητικό ρεκόρ για Λετονούς (328), Σλοβάκους και Ούγγρους.

Τέλος, πολύ αυξημένα είναι στην Ελλάδα τα περιστατικά άνοιας (19,6 ανά 1000 κατοίκους). Τα πρωτεία έχουν Ιαπωνία και Ιταλία (23,3 και 22,5), κάτι που πάντως συνδέεται και με το υψηλό προσδόκιμο επιβίωσης στις χώρες αυτές. Τα λιγότερα περιστατικά εμφανίζονται σε Τουρκία και Σλοβακία (8 και 8,3). Ο μέσος όρος στις τριάντα πέντε χώρες του ΟΟΣΑ είναι 14,5 ανά χιλίους κατοίκους.