Πως επικοινωνούν τα κύτταρα για να … κλείσουν πληγές

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Πως επικοινωνούν τα κύτταρα για να … κλείσουν πληγές

Αύγουστος 10, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Αμερικανοί ερευνητές προσθέτουν μια νέα διάσταση στην κατανόηση του τρόπου που τα κύτταρα αλλάζουν την επικοινωνία μεταξύ τους κατά το στάδιο της ανάπτυξης, της επούλωσης πληγών και της εξάπλωσης του καρκίνου.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Molecular Biology of the Cell, επιστημονική ομάδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Virginia Tech Carilion «χαρτογράφησε τον τρόπο που μεμονωμένα κύτταρα μπορούν να ρυθμίσουν με δυναμικό τρόπο την σύνθεση των πρωτεϊνών υπό τις υπάρχουσες γενετικές οδηγίες», όπως εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Βιολογικών Επιστημών και συγγραφέας της μελέτης Τζέιμς Σμάιθ.

Όταν αναπτύσσονται ή επουλώνονται οι ιστοί, το εξωτερικό στρώμα των επιθηλιακών κυττάρων λαμβάνει χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στα κύτταρα να μεταναστεύσουν, αλλάζουν το σχήμα και τη συμπεριφορά τους και δρουν όπως και άλλα κύτταρα, και συγκεκριμένα τα πολυδύναμα μεσεγχυματικά κύτταρα που είναι πολύτιμα για τις επιδιορθώσεις. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως επιθηλιακή μεσεγχυματική μετάβαση (EMT).

«Το πρόβλημα είναι ότι η EMT ενεργοποιείται σε διάφορες παθολογικές διαδικασίες, όπως η ίνωση και η καρκινική μετάσταση. Ευτυχώς, τα κύτταρα αυτά είναι πολύ δεκτικά στη χειραγώγηση. Εμείς δημιουργήσαμε ένα νέο εργαλείο μελέτης αυτής της διαδικασίας ειδικά για την καρκινική μετάσταση. Και παρατηρήσαμε τα καρκινικά κύτταρα να αλλάζουν την μεταξύ τους επικοινωνία ώστε να γίνουν πιο διηθητικά, να διαχωριστούν και να διασπαρθούν σε όλο το σώμα», σύμφωνα με τον Δρ Σμάιθ.

Ο ερευνητής ελπίζει να μπορεί να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική για να κατανοήσει καλύτερα τις κυτταρικές αντιδράσεις σε τραυματισμούς και ασθένειες, όπως η καρδιακή νόσος. Εξάλλου, ο ίδιος μελετά εδώ και χρόνια την επικοινωνία μεταξύ των καρδιακών κυττάρων με έμφαση στον ρόλο της πρωτεΐνης συνδεσμίνης 43. Οι συνδεσμίνες υπάρχουν σε κάθε ιστό του σώματος. Όταν έξι συνδεσμίνες 43 συνενωθούν, σχηματίζουν διακλαδώσεις κενού διαμέσου των οποίων επικοινωνούν τα κύτταρα μεταξύ τους.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι όσες περισσότερες συνδεσμίνες έχει ένα κύτταρο, τόσες περισσότερες διακλαδώσεις κενού θα κάνει, εμπλουτίζοντας έτσι την κυτταρική επικοινωνία. Όπως όλες οι πρωτεΐνες, η συνδεσμίνη 43 συντίθεται από το μήνυμα που κωδικοποιείται στο RNA που έχει «διαβάσει» το DNA. Το RNA μπορεί επίσης να κωδικοποιήσει μικρότερα τμήματα ή κλάσματα της συνδεσμίνης 20k που διασφαλίζει τον σχηματισμό των διακλαδώσεων κενού.

«Αν και πιστεύαμε ότι η ποσότητα του RNA συσχετίζεται με την ποσότητα της συνδεσμίνης, τώρα ξέρουμε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα. Το σημείο της πρωτεϊνικής σύνθεσης για την μετάφραση ρυθμίζεται στενά από το κύτταρο και είναι δυναμική, αλλάζοντας με την ανάπτυξη και τη νόσηση», αναφέρει ο Δρ Σμάιθ.

Πηγή : HealthWeb