Στ. Ευαγγελάτος: Κακοδιαχείριση με συνέπεια ζημία 20 εκατ. ευρώ

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Στ. Ευαγγελάτος: Κακοδιαχείριση με συνέπεια ζημία 20 εκατ. ευρώ

Μάιος 23, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Πρακτικές που «ροκανίζουν» το δημόσιο χρήμα, όπως  παραγγελίες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από συγκεκριμένους κατασκευαστές, υπερκοστολόγηση φαρμάκων και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση , ζημίωσαν με περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ το δημόσιο.

Αυτά ανέλυσε χθες ο Γενικός Επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), Σταύρος Ευαγγελάτος, μιλώντας μιλώντας την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Ξεκινώντας από το παρελθόν, στο πρώτο σημείο που στάθηκε ο κ. Ευαγγελάτος είναι το   σκάνδαλο με απινιδωτές και βηματοδότες, για τους οποίους νοσοκομειακοί γιατροί καταχωρούσαν παραγγελίες κατά πάγια τακτική από συγκεκριμένους κατασκευαστικούς οίκους, τουλάχιστον μέχρι το 2004. Ο κος Ευαγγελάτος το διάστημα εκείνο εργαζόταν ως Υγειονομικός Επιθεωρητής. Σε άλλο σημείο παρέθεσε στοιχεία για κακοδιαχείριση σε διάφορα νοσοκομεία με λαπαροσκοπικά υλικά, μοσχεύματα, ορθοπεδικό και νευροχειρουργικό υλικό, επισημαίνοντας συνολικά 6 υποθέσεις για τις οποίες έχουν καταλογιστεί πειθαρχικές ευθύνες σε προέδρους νοσοκομείων, στελέχη και λοιπούς εμπλεκόμενους.

Ο κος Ευαγγελάτος έκανε, παράλληλα, λόγο για υπερκοστολογήσεις στον χώρο των φαρμάκων και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση η οποία συνεχίζεται επί των ημερών μας. Περιέγραψε χαρακτηριστικά την περίπτωση ενός πατρινού νοσοκομείου, στο οποίο το ΣΕΥΥΠ έκανε έλεγχο το 2016, είπε: «Με έκπληξη διαπίστωσα πως τιμολογούταν το ραδιοφάρμακο 10 φορές ψηλότερα», διευκρινίζοντας πως αντί για 220 ευρώ, το εν λόγω νοσοκομείο το προμηθευόταν με τιμή 2.200 ευρώ επί 6 χρόνια. Επίσης, ανέφερε ότι οι έλεγχοι για τα ραδιοφάρμακα εντόπισαν περιπτώσεις όπου τα σκευάσματα πωλούνταν από τις εταιρίες με 1.000 ευρώ στο Δημόσιο, ενώ στον ιδιωτικό τομέα με 500 ευρώ και μάλιστα από την ίδια εταιρία.

Ερωτηθείς από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα, αν «όλα αυτά έπαιξαν ρόλο στο πού έφτασε η χώρα», η απάντηση του επικεφαλής του ΣΕΥΥΠ ήταν καταφατική. Η μαρτυρία του κου Ευαγγελάτου προκάλεσε, στο μεταξύ, την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υφυπουργού Εμπορίου την περίοδο 2007-2009, Γιώργου Βλάχου, ο οποίος αντέτεινε πως «ο νόμος με βάση τον οποίο καθορίζονταν οι τιμές των φαρμάκων ήταν σαφέστατος καθώς αναζητούσε τις τρεις χαμηλότερες τιμές των φαρμάκων στις χώρες της ΕΕ». Όπως ισχυρίστηκε, μάλιστα, επί ημερών του βελτιώθηκε.

Καθώς τα λεγόμενα του μάρτυρα αμφισβητήθηκαν από μέλη της Επιτροπής, αποφασίστηκε να κληθεί εκ νέου για να προσκομίσει τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία προς αξιολόγηση.

Επίσης τόσο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας όσο και η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής Εύη Χριστοφιλοπούλου ζήτησαν από το προεδρείο να κληθεί να καταθέσει στην Επιτροπή η επιθεωρήτρια της Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, η οποία -όπως είπαν μέλη της Επιτροπής- ενώ έχει αρνηθεί να παρευρεθεί στην επιτροπή δίνει συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά δίκτυα

Πηγή:   ert.gr, virus.om.gr