Συμπτώματα από την έλλειψη της βιταμίνης D

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Συμπτώματα από την έλλειψη της βιταμίνης D

Μάρτιος 06, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Παρά τη μεγάλη ηλιοφάνεια που έχει η Ελλάδα, οι μισοί  Έλληνες έχουν έλλειψη της βιταμίνης D -γνωστή και ως η βιταμίνη του ήλιου- η ανεπάρκεια της οποίας  συνδέεται με σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος και χρόνια νοσήματα όπως διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά. Ποια είναι όμως τα σιωπηλά συμπτώματα που μαρτυρούν έλλειψη της D;

Αδικαιολόγητη κούραση Άτομα που   είχαν ανεπάρκεια της βιταμίνης (δηλαδή τιμές από 20-29), παραπονιόνταν συχνά ότι ένιωθαν εξαντλημένα.
Συχνές ασθένειες Η έλλειψή της  D ευθύνεται για ασθένειες που συνδέονται με μολύνσεις του αναπνευστικού, από το κοινό κρυολόγημα και τη βρογχίτιδα μέχρι και την πνευμονία.
Τριχόπτωση Η αυξημένη τριχόπτωση είναι ακόμη ένα σύμπτωμα.

Πόνοι στα οστά και τη μέση Η βιταμίνη D βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου, γι’ αυτό και η ανεπάρκειά της μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στη μέση, τις αρθρώσεις και τα πόδια.

Μυϊκοί πόνοι Όσο μεγαλύτερη είναι η έλλειψη βιταμίνης D, τόσο πιο έντονα είναι τα συμπτώματα του μυϊκού πόνου και της αδυναμίας. Η σημασία της για τη σωστή λειτουργία των μυών είναι μεγάλη, αφού βοηθάει στη σύσπασή τους που με τη σειρά της βοηθάει στην ενδυνάμωση των οστών. Με λίγα λόγια, όλα συνδέονται μεταξύ τους.
Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ, η εν λόγω βιταμίνη αποδείχθηκε εξαιρετικά σημαντική και για τα άτομα άνω των 60, τα οποία, αφού πήραν το απαραίτητο συμπλήρωμα, απέκτησαν καλύτερο έλεγχο των μυών, με αποτέλεσμα τη μείωση των πτώσεων.
Κακή διάθεσηΕκτιμάται ότι η D επηρεάζει τις ορμόνες της ευτυχίας, όπως η σεροτονίνη. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, πιστεύεται ότι η έλλειψη της βιταμίνης σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να συνδέεται ακόμα και με την κατάθλιψη.

!