Συναντήσεις για τις ελλείψεις φαρμάκων

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Συναντήσεις για τις ελλείψεις φαρμάκων

Μάρτιος 27, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Κύκλο συναντήσεων με εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τις ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων από την ελληνική αγορά (μακροπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα), έχει ξεκινήσει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Οι αναφορές τόσο από φαρμακοποιούς όσο και από ασθενείς για σχεδόν εξαφανισμένα είδη αυξάνονται συνεχώς από την αρχή της χρονιάς, με ορισμένες εταιρίες να παραβιάζουν – όπως καταγγέλλεται – τη νομοθεσία που προβλέπει την τήρηση 3μηνων αποθεμάτων φαρμάκων. Οι λίστες που δημοσιοποιεί κατά καιρούς ο ίδιος ο οργανισμός αποτελούν, εξάλλου, αδιάψευστο μάρτυρα για τη διόγκωση του προβλήματος.

Πρώτοι στη λίστα επαφών του ΕΟΦ βρέθηκαν οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών και της φαρμακευτικής εταιρίας MSD. Προϊόντα της τελευταίας απουσιάζουν εδώ και αρκετό καιρό από τα ράφια των φαρμακείων. Η ίδια η εταιρία, σε ανακοίνωσή της τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε αποδώσει τις ελλείψεις αυτές σε συνδυασμό συγκυριών, όπως η παγκόσμια κυβερνο-επίθεση που δέχτηκαν τα συστήματα πληροφορικής της και προβλήματα που προέκυψαν σε εργοστάσια παραγωγής στην Αμερική, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό.

Οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η MSD προκειμένου να ξεπεράσει τα προβλήματα αυτά, όμως, φαίνεται πως δεν ήταν αρκετές, με αποτέλεσμα τρεις μήνες μετά η κατάσταση να μην έχει εξομαλυνθεί. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, οι εκπρόσωποι της εταιρίας δεσμεύτηκαν ότι θα προβούν σε διορθωτικές κινήσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων διακίνησης ορισμένων προϊόντων της.

Υπενθυμίζεται πως το θέμα είχε ανακινηθεί καταρχήν από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), ο οποίος τηρεί δικές του λίστες για τις ελλείψεις, καταγγέλλοντας παράλληλα συγκεκριμένες εταιρίες ότι έχουν ως τακτική να προμηθεύουν με ελάχιστες ποσότητα φαρμακαποθήκες και φαρμακεία. Έπειτα από μία άκαρπη – όπως την είχε χαρακτηρίσει τότε – συνάντηση με την ηγεσία του οργανισμού, ο ΠΦΣ αποτάνθηκε στον υπουργό Υγείας ζητώντας τη λήψη καθοριστικών αποφάσεων σε πολιτικό, θεσμικό και ελεγκτικό επίπεδο και την εφαρμογή των υπαρχόντων.

Σημειώνεται πως οι συναντήσεις της διοίκησης του ΕΟΦ με τη φαρμακοβιομηχανία συνεχίζονται.

Πηγή virus