Τέλος στην περιττή ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο της ουροδόχου

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Τέλος στην περιττή ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο της ουροδόχου

Αύγουστος 22, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Ένα απλό τεστ θα μπορούσε να εντοπίσει ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης που δεν θα ανταποκριθούν στην προτεινόμενη ανοσοθεραπεία.

Οι ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης που δεν θα ωφεληθούν από τη χορήγηση ανοσοθεραπείας η οποία συνηθίζεται να χρησιμοποιείται για την ασθένειά τους θα μπορούσαν να εντοπιστούν εύκολα με απλή εξέταση αίματος, σύμφωνα με τους ερευνητές του Brighton και του Sussex Medical School (BSMS). Το γεγονός αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να εξοικονομήσει μήνες περιττής και αναποτελεσματικής θεραπείας και να κατευθύνει προς άλλες λύσεις. 
Όπως είναι γνωστό, περίπου  το 30-40% των ατόμων που λαμβάνουν την τυπική ανοσοθεραπείαδεν έχει όφελος, αλλά αυτό σήμερα γίνεται αντιληπτό μόνο μετά την αποτυχία της θεραπείας, η οποία συχνά διαρκεί έξι μήνες ή και περισσότερο.

Η πιλοτική μελέτη, που διεξάγεται υπό την επίβλεψη του καθηγητή Florian Kern, προέδρου  της ανοσολογίας στο BSMS, δείχνει ότι ένα τεστ που μετρά την απελευθέρωση του προ-φλεγμονώδους μορίου Ιντερλευκίνη-2 από ανοσοκύτταρα πριν από τη θεραπεία, φαίνεται να αναγνωρίζει αμέσως περίπου το 50% των ασθενών που δεν θα ωφεληθούν από τη θεραπεία. Συνολικά, το τεστ  προέβλεψε ότι το 80% των περιπτώσεων θα είχε πάντως ωφέλεια.
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης συγκαταλέγεται στους κορυφαίους καρκίνους παγκοσμίως και εμφανίζεται κυρίως τους ηλικιωμένους, με εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Η πλειονότητα εκδηλώνει πρόωρο καρκίνο της ουροδόχου κύστης, δηλαδή η κακοήθεια δεν έχει διεισδύσει ακόμα στο μυϊκό στρώμα της κύστης και αυτό αντιμετωπίζεται με αφαίρεση του όγκου.

Η επακόλουθη χορήγηση ζωντανών βακτηριδίων, (Bacille Calmette-Guérin), που χρησιμοποιούνται εδώ ως ανοσοθεραπεία αλλά είναι γνωστά επίσης στο εμβόλιο της φυματίωσης, μειώνει τους υψηλούς ρυθμούς επανεμφάνισης και εξέλιξης του κακρίνου. Αυτό σημαίνει ότι η ανοσολογική ανταπόκριση στην φυματίωση, που χρησιμοποιείται ευρέως στα τεστ για την ασθένειας φυματίωσης, μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό εκείνων που θα επωφεληθούν ή όχι από την ανοσοθεραπεία.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr Samer Jallad, πρώην  ουρολόγος στο Brighton και το Sussex University HospitalsTrust, που εργάζεται τώρα στο Imperial College Healthcare NHS Trust του Λονδίνου, δήλωσε: «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι ένα τεστ  που προβλέπει την έκβαση της ανοσοθεραπείας BCG μπορεί να είναι εφικτό. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο για να κάνουμε τις καλύτερες επιλογές για τους ασθενείς μας και να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικές θεραπείες για εκείνους που είναι απίθανο να επωφεληθούν. Αν επιβεβαιωθεί σε μια ευρύτερη μελέτη, αυτό το τεστ θα μπορούσε να σώσει δεκάδες χιλιάδες ασθενείς πολύτιμο χρόνο και την αρνητική εμπειρία της τελικά ανεπιτυχούς θεραπείας"
Επίσης ο καθηγητής Kern πρόσθεσε ότι: "Η απλότητα του νέου μας τεστ καθιστά πολύ ελκυστική την κλινική δοκιμή. Υπάρχουν αρκετά τεστ για τη φυματίωση που τελικά βασίζονται στην ίδια αρχή και έχουν εξελιχθεί σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια."

Πηγή: www.healthmag.gr