Τι δείχνει μονοκυτταρική μελέτη σε όγκο εγκεφάλου παιδικής ηλικίας

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Τι δείχνει μονοκυτταρική μελέτη σε όγκο εγκεφάλου παιδικής ηλικίας

Αύγουστος 10, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Κατά τον καθορισμό του κυτταρικού πλαισίου των διάχυτων γλοιομών μέσης γραμμής, οι ερευνητές βρίσκουν τα κύτταρα που τροφοδοτούν την ανάπτυξή τους και προτείνουν μια πιθανή προσέγγιση για τη θεραπεία τους: αναγκάζοντας τα κύτταρα τους να είναι πιο ώριμα.

Τα διάχυτα γλοιώματα μέσης γραμμής (DMGs) είναι σπάνιοι, επιθετικοί όγκοι παιδικής ηλικίας που εμφανίζονται στο εγκεφαλικό. Αυτές οι κυτταρικές ρίζες των ομοιόμορφα θανατηφόρων όγκων παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό κρυμμένες, αλλά μια νέα μελέτη τους βοήθησε να τις φέρει στο φως.

Με τη δημιουργία προφίλ γονιδιακής έκφρασης σε περισσότερα από 3.300 κύτταρα από έξι ασθενείς με DMG, μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές στο Klarman Cell Observatory (KCO) και Epigenomics και Cancer προγράμματα στο Broad Institute του MIT και του Χάρβαρντ, στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) Το Κέντρο Καρκίνου και Διαταραχής του Αίματος του Φαρμς / Βοστόνη (DF / BC) έχει ανακαλύψει ότι αυτοί οι όγκοι πιθανόν να προκύπτουν από κύτταρα, που ονομάζονται κυττάρων που μοιάζουν με προγονικά κύτταρα ολιγοδενδροκυττάρων (OPC), τα οποία είναι κολλημένα σε ανώριμη, ταχέως διαιρούμενη, .

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στην επιστήμη, υποδηλώνουν ότι τα DMGs είναι το προϊόν μιας τέλειας θύελλας: ένας ατυχής συνδυασμός μετάλλαξης, αναπτυξιακής κατάστασης και κυτταρικού τύπου. Υποδεικνύουν επίσης ότι η εξαναγκαστική ώθηση των κυττάρων των όγκων μπορεί να είναι ένας πολλά υποσχόμενος τρόπος αντιμετώπισής τους.

Πότε, πού και γιατί

Σε αντίθεση με τους περισσότερους όγκους του εγκεφάλου, οι DMG (που ονομάζονται επίσης διάχυτα ενδογενή γλοίωμα του ποντικού ή DIPG) υφαίνονται στον ιστό του εγκεφάλου. Μόνο πρόσφατα έχει καταστεί δυνατό για τους χειρουργούς να βιοψία αυτών των όγκων, η οποία έχει ανοίξει μια αναταραχή της δραστηριότητας με στόχο την κατανόηση αυτών.

Οι λίγες βιοψίες που έχουν γίνει διαθέσιμες μέχρι στιγμής έχουν επιτρέψει στους επιστήμονες να ανακαλύψουν ότι αυτοί οι όγκοι φέρουν μια χαρακτηριστική μετάλλαξη, που ονομάζεται H3K27M. Η μετάλλαξη επηρεάζει μια ισχυρή πρωτεΐνη που ονομάζεται ιστόνη H3, η οποία επηρεάζει το αν ολόκληρα γενετικά προγράμματα ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται.

Αυτό που έπληξε το συνεργάτη του Broad Institute και ο μοριακός παθολόγος MGH Mario Suva ήταν ότι η μετάλλαξη H3K27M εμφανίζεται μόνο σε ένα μοναδικό και πολύ στενό παράθυρο χρόνου και χώρου.

«Δεν βλέπετε συνήθως αυτή τη μετάλλαξη των ιστών σε ενήλικες και δεν το βλέπετε έξω από το εγκεφαλικό στέλεχος”, δήλωσε ο Σουβά, ο οποίος είναι συν-ανώτερος συγγραφέας στο επιστημονικό έντυπο. «Πρέπει να υπάρχει ένα αναπτυξιακό και κυτταρικό πλαίσιο στο οποίο η μετάλλαξη μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο».

Πολλοί καρκίνοι από την παιδική ηλικία, πρόσθεσε, παρουσιάζουν στενές σχέσεις μεταξύ της γενετικής, της ηλικίας και της θέσης. «Θέλαμε να καταλάβουμε ότι η αλληλεπίδραση για τα DMGs»

Πηγή: HealthWeb