Τι μπορεί να προκαλέσει ο θηλασμός, όταν γίνεται για να "φρενάρει" το κλάμα του μωρού

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Τι μπορεί να προκαλέσει ο θηλασμός, όταν γίνεται για να "φρενάρει" το κλάμα του μωρού

Αύγουστος 08, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Οι μαμάδες, που θηλάζουν τα μωρά τους, έχουν να λένε για το πόσο εξυπηρετικός είναι ο θηλασμός, ειδικά αν το παιδί κλαίει κι ας μην πεινάει. Όμως ο θηλασμός κάθε τρεις και λίγο είναι πρόδρομος της παιδικής παχυσαρκίας, λένε αμερικανοί επιστήμονες.

Οι ερευνητές από το Κολλέγιο Ιατρικής Penn State ήθελαν να δουν εάν θα μπορούσαν να μειώσουν τον αριθμό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών, μεταβάλλοντας τη συμπεριφορά των γονέων. Διαπίστωσαν ότι πολλές γυναίκες θήλαζαν τα παιδιά τους για να τα ηρεμήσουν, όταν εκείνα είχαν εκνευρισμό ή έκλαιγαν, κι ας μην πεινούσαν.

Ενθάρρυναν, λοιπόν, 140 μητέρες να χρησιμοποιήσουν άλλες τεχνικές, όταν το παιδί τους ήταν αναστατωμένο. Οι ερευνητές παρακολούθησαν αυτά τα παιδιά όταν ήταν τριών ετών και βρήκαν ότι μόνο το 13,8% αυτών ήταν υπέρβαρο ή παχύσαρκο, σε σύγκριση με το 27,6% της ομάδας ελέγχου.

"Η τροφή πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν υπάρχει πείνα και όχι για άλλους λόγους, όπως για ανταμοιβή ή για να ηρεμήσει το παιδί", δήλωσε ο Ian Paul, καθηγητής παιδιατρικής στο Penn State College of Medicine.

"Τα μωρά, που ηρεμούν, όταν τρώνε, είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν τα τρόφιμα για να κατευνάσουν τη δυστυχία τους αργότερα στη ζωή. Αυτές οι συμπεριφορές υιοθετώνται νωρίς".

Είναι γνωστό ότι τα υπέρβαρα παιδιά έχουν πολλές πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι ενήλικες, πολύ συχνά με σοβαρά συνοδά προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση ή διαβήτη.

Η Leann Birch, καθηγήτρια τροφίμων και διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Georgia και μία εκ των επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι οι γονείς συχνά ανησυχούν για το αν το βρέφος τους έχει φάει αρκετά, οπότε ο θηλασμός και γενικά το τάισμα είναι η πρώτη αυτόματη αντίδρασή τους, όταν εκείνο κλαίει.

"Τα μωρά κλαίνε για πολλούς λόγους. Όταν κρυώνουν, όταν ζεσταίνονται, όταν είναι κουρασμένα, όταν βαριούνται ή όταν έχουν κολικούς. Η παρέμβαση γονικής μέριμνας βοηθάει τους γονείς να επιλέξουν και να χρησιμοποιήσουν τις κατάλληλες στρατηγικές, για να ηρεμήσουν τα βρέφη, συμπεριλαμβανομένης της σίτισης, του κουνήματος, της πιπίλας, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες".

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.