Τι φταίει και η κατάψυξη ωαρίων δεν βοηθά 9 στις 10 γυναίκες

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Τι φταίει και η κατάψυξη ωαρίων δεν βοηθά 9 στις 10 γυναίκες

Αύγουστος 10, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Η κατάψυξη ωαρίων θεωρείται εδώ και χρόνια ό,τι πιο βοηθητικό για τις γυναίκες, που θέλουν να "μεταθέσουν" τη μητρότητα λόγω καριέρας, σοβαρών προβλημάτων υγείας ή μη ανεύρεσης του κατάλληλου συντρόφου. Νέα έρευνα, ωστόσο, έδειξε ότι η μέθοδος δεν βοηθά το 90% των γυναικών.

Το πρόβλημα, όπως φαίνεται, είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες αφήνουν πολλά χρόνια να περάσουν, προτού αποφασίσουν να προχωρήσουν στη μέθοδο.

Οι επιστήμονες, που συμμετείχαν στη μελέτη, είπαν ότι πάρα πολλές γυναίκες, που προσπαθούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους, το κάνουν σαν μια "τελευταία προσπάθεια" λίγο πριν από τα 40 τους χρόνια, όταν οι πιθανότητες επιτυχίας τους είναι, ήδη, λίγες. Κάτω από μία στις τρεις από αυτές, που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων, το κάνουν πριν από την ηλικία των 35 ετών, παρά το γεγονός ότι η μικρότερη ηλικία είναι "ο παράγοντας - κλειδί για την επιτυχία".

Συνολικά, μόλις το 9% των γυναικών, που υποβλήθηκε στη διαδικασία για «κοινωνικούς λόγους» - όπως η έλλειψη συντρόφου ή οι πιέσεις της δουλειάς - κατέληξε να χρησιμοποιήσει τα ωάριά του, σύμφωνα με την έρευνα. Το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων κάλεσε τις γυναίκες να είναι προσεκτικές, αν σκέφτονται να προχωρήσουν σε κατάψυξη ωαρίων για τους παραπάνω λόγους.

Το όλο ζήτημα ήρθε πάλι στην επιφάνεια μετά από συζητήσεις μεταξύ ειδικών σε θέματα γονιμότητας, σχετικά με το κατά πόσο η κατάψυξη ωαρίων πρέπει να αποτελεί επιλογή για τις γυναίκες που οδεύουν στα 40.

Οι γιατροί από το Imperial College London και από το νοσοκομείο Chelsea και Westminster δήλωσαν ότι οι γυναίκες, που θέλουν οικογένεια, αλλά δεν είναι έτοιμες να την κάνουν, πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να καταψύξουν τα ωάριά τους πολύ νωρίτερα, όταν είναι πολύ πιο πιθανό η μέθοδος να έχει επιτυχία.

Από τους 1.173 κύκλους κατάψυξης ωαρίων, που πραγματοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2016, μόνο το 32% των περιπτώσεων αφορούσε σε γυναίκες ηλικίας 35 ετών και κάτω, επεσήμαναν.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο μαιευτικής - γυναικολογίας BJOG: "Η πλειοψηφία των γυναικών παίρνει μέτρα για να διατηρήσει την γονιμότητά της πολύ αργά, σαν μια ύστατη προσπάθεια, αντί να προγραμματίσει τις επιλογές της μετά από σωστή ενημέρωση, εκεί γύρω στα 30-35".

Ο Timothy Bracewell-Milnes από το Imperial College του Λονδίνου δήλωσε, ότι οι γυναίκες, που εξετάζουν αυτή την επιλογή, θα πρέπει να το κάνουν μεταξύ 28 και 35 ετών, προκειμένου να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους.

Βέβαια άλλοι ειδικοί γονιμότητας ανέφεραν ότι οι επιστημονικές τεχνικές βελτιώνονται και θα μπορούσαν να προσφέρουν ελπίδες σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Μια οκταετής μελέτη για 1.382 γυναίκες, που κατέψυξαν τα ωάριά τους για κοινωνικούς λόγους, έδειξε ότι μόλις 120 από αυτές επέστρεψαν για να τα χρησιμοποιήσουν, κατά μέσο όρο 2,2 χρόνια μετά την όλη διαδικασία.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε, τέλος, ότι 45 από τις 95 γυναίκες που ήταν μόνες, όταν κατέψυξαν τα ωάριά τους, επέστρεψαν μόλις βρήκαν σύντροφο.

Πηγή: www.healthmag.gr