Το ελάχιστο των αναγκών της φυσικοθερπείας καλύπτει ο δημόσιος προϋπολογισμός, κατάγγέλει ο Λυμπερίδης

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Το ελάχιστο των αναγκών της φυσικοθερπείας καλύπτει ο δημόσιος προϋπολογισμός, κατάγγέλει ο Λυμπερίδης

Μάρτιος 22, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Ισχνά και ανεπαρκή κρίνει τα κονδύλια των 15 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ για τις αυξημένες ανάγκες φυσικοθεραπείας των ασφαλισμένων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπείας (ΠΣΦ), Πέτρος Λυμπερίδης.

Όπως αναφέρει  «η Ελλάδα έχει προσδιορίσει τη συγκεκριμένη κλειστή δαπάνη στα 70.000.000 ευρώ, όταν στο Βέλγιο η ίδια δαπάνη είναι δεκαπλάσια και ανέρχεται στα 740.000.000 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η επιβολή clawback σε προσφορά υγειονομικών υπηρεσιών είναι πέρα από κάθε λογική».

Τα συμβεβλημένα εργαστήρια καλούνται τώρα να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ το 21,44% των ποσών που εισέπραξαν το α΄ εξάμηνο του 2017 σε clawback. Συνυπολογίζοντας το rebate που καταλογίζεται για κάθε μηνιαία δαπάνη σαν έκπτωση, ουσιαστικά οι φυσικοθεραπευτές υποχρεώνονται να προσφέρουν 2 μηνών δωρεάν εργασία για το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα.

«Παρ’ όλες τις διορθωτικές κινήσεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και την μικρή ενίσχυση του προϋπολογισμού της φυσικοθεραπείας, το πρόβλημα παραμένει και αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν επαρκούν τα κονδύλια για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες για φυσικοθεραπεία στους ασφαλισμένους» σημειώνει ο κ. Λυμπερίδης.

Οι φυσικοθεραπευτές θεωρούν ότι οποιαδήποτε έκπτωση και μη καταβολή δεδουλευμένων υπηρεσιών φυσικοθεραπείας είναι έξω από κάθε λογική και αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Ευρωπαϊκού δικαίου.

«Είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο η συμβολή της φυσικοθεραπείας στη μείωση του κόστους για τα συστήματα Υγείας των χωρών που έχουν επενδύσει σε αυτήν, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι, επενδύοντας στην προαγωγή της κινητικής υγείας του ασθενούς μειώνονται οι δαπάνες των εθνικών συστημάτων υγείας» καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΣΦ, ζητώντας την αύξηση του προϋπολογισμού για τη φυσικοθεραπεία σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.