Το 1/3 των χρεών του κράτους έρχεται από ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Το 1/3 των χρεών του κράτους έρχεται από ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία

Μάρτιος 07, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Στο ύψος των 880 εκατ., ευρώ ανέρχονται οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων τον Ιανουάριο, όταν στο διάστημα αυτό, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα του κράτους διαμορφώνονται  στα 2,44 δισ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει από το δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον περασμένο Ιανουάριο, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι   το 36% των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έχει διαμορφωθεί από τη δραστηριότητα των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, από το ποσό αυτό  οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ ήταν 532 εκατ. ευρώ και 348 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα δημόσια νοσοκομεία.

Μάλιστα, το ποσό εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο του περασμένου Δεκεμβρίου (833 εκατομμύρια),  εξαιτίας της αύξησης των ληξιπρόθεσμων των νοσοκομείων (348 εκατομμύρια ευρώ έναντι 301 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2017). Το ίδιο διάστημα, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ παρέμειναν αμετάβλητες, στα 532 εκατομμύρια ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω ποσά αφορούν υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους, που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Οι οφειλές ενδέχεται να είναι πιο χαμηλές, καθώς δεν συνυπολογίζονται οι απαιτήσεις νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ προς ιδιώτες παρόχους για υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) και επιστροφές λόγω υπερβάσεων στους “κλειστούς” προϋπολογισμούς (clawback).

Όπως προκύπτει από τη διαχρονική σύγκριση των στοιχείων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του χώρου της Υγείας εμφανίζουν μία σταθερή αποκλιμάκωση από το 2017.Τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΟΠΥΥ στο τέλος του 2017 ξεπερνούσαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού (534,45 εκατομμύρια, έναντι οφειλών 532 εκατομμυρίων ευρώ). Παρά τη βελτίωση, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ αποτελούν το 36% των συνολικών οφειλών του ελληνικού δημοσίου έναντι 33% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πηγή: Iatronet