Χειρότερος ο πολύς από τον λίγο ύπνο για την υγεία

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Χειρότερος ο πολύς από τον λίγο ύπνο για την υγεία

Αύγουστος 07, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Πολλά λέγονται και ακόμη περισσότερα γράφονται τα τελευταία χρόνια για το πόσες ώρες ύπνου κάνουν καλό στον ανθρώπινο οργανισμό. Ανασκόπηση 74 μελετών, με στοιχεία από τρία εκατομμύρια άτομα, έδειξε ότι, τελικά, ο λίγος ύπνος είναι προτιμότερος από τον πολύ.

Η νέα ανασκόπηση (μετα-ανάλυση) ανατρέπει όσα ήταν γνωστά ως τώρα. Ότι, δηλαδή, οι λίγες ώρες ύπνου σχετίζονται με υπέρταση, καρδιαγγειακά, παχυσαρκία και διαβήτη.

Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Keele στο Staffordshire, Leeds, Manchester και East Anglia, με επικεφαλής τον Dr Chun Shing Kwok, βρήκαν ότι ο 10ωρος ύπνος έχει 56% περισσότερες πιθανότητες να πάθει κάποιος εγκεφαλικό, 49% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει από καρδιακή νόσο και 44% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει στεφανιαία νόσο.

"Η έρευνα αυτή ξεκίνησε γιατί μας ενδιέφερε να μάθουμε αν ήταν πιο επιβλαβές να κοιμάται κάποιος πάνω από επτά ώρες ή λιγότερες από επτά ώρες", εξήγησε ο Dr Chun Shing Kwok, στο Journal of the American Heart Association, όπου δημοσιεύθηκαν τα ευρήματα. 

"Ο ύπνος επηρεάζει τους πάντες. Η ποσότητα και η ποιότητα του ύπνου μας είναι περίπλοκη. Υπάρχουν παράμετροι πολιτισμικές, κοινωνικές, ψυχολογικές, συμπεριφοριστικές, παθοφυσιολογικές και περιβαλλοντικές, που επηρεάζουν τον ύπνο μας, όπως η ανάγκη φροντίδας των παιδιών μας ή άλλων μελών της οικογένειας, τα περίεργα ωράρια στη δουλειά, η σωματική ή η ψυχική ασθένεια και η 24ωρη διαθεσιμότητα των βασικών προϊόντων στη σύγχρονη κοινωνία".

Αν και τα ακριβή οφέλη του ύπνου είναι ακόμα άγνωστα, επιστήμονες πιστεύουν ότι δίνει στο σώμα την ευκαιρία να διορθώσει βλάβες στα κύτταρα και στα αιμοφόρα αγγεία και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι οι πολλές ώρες ύπνου μπορεί να αποτελούν δείκτη αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου. Ο ύπνος πάνω από 7-8 ώρες μπορεί να σχετίζεται με μέτριο βαθμό βλαβών στην υγεία, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται λιγότερες ώρες.

"Η μελέτη μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, καθώς δείχνει ότι ο υπερβολικός ύπνος αποτελεί δείκτη αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου. Τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές επιπτώσεις, καθώς οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να ελέγχουν την διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου όσων τους επισκέπτονται.

Εάν διαπιστωθούν περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι κοιμούνται πάνω από 8ωρο, τότε οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ύπαρξης κι άλλων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου και υπνικής άπνοιας".

Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι ερευνητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κάποιες ασθένειες, ψυχικές και όχι μόνο, να προκαλούν την ανάγκη για πολλές ώρες ύπνου. Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν τον ύπνο ως μέσο διαφυγής.

Πηγή: www.healthmag.gr