Merrill: Deals 124 εξαγορών φαρμακευτικών, αξίας 90,5 δισ. ευρώ στην Ευρώπη

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Merrill: Deals 124 εξαγορών φαρμακευτικών, αξίας 90,5 δισ. ευρώ στην Ευρώπη

Αύγουστος 21, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Ο κλάδος κατέγραψε την υψηλότερη δραστηριότητα διαπραγματεύσεων στο δεύτερο τρίμηνο.

Τα μεγαλύτερα deals στον τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων εταιριών δίνει ο κλάδος του φαρμάκου, της ιατρικής και της βιοτεχνολογίας (ΡΜΒ) στην Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Merrill Corporation σε συνεργασία με την Mergermarket  για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του έτους, στην οποία προτάσσεται η προτεινόμενη εξαγορά της Shire από την Takeda Pharmaceutical ύψους 67 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει η Hilary London, Chief Revenue Officer & General Manager – EMEA, Merrill Corporation, οι συνολικές συμφωνίες στον κλάδο PMB αυξήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο, με το Q2 2018 να καταγράφει την υψηλότερη ευρωπαϊκή τριμηνιαία αξία διαπραγμάτευσης, με ρεκόρ δραστηριότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών αξίας € 90,5 δισ. για περισσότερες από 124 συμφωνίες.

Η χρονιά άρχισε έντονα, με μια σειρά διαπραγματεύσεων από τον γαλλικό φαρμακευτικό γίγαντα Sanofi, που ξεκίνησε με τις εξαγορές της εξειδικευμένης στην αιμορροφιλία και τις σπάνιες διαταραχές αίματος Bioverativ έναντι $ 10,9δις (€ 8,9δις) και μόλις μία εβδομάδα αργότερα, της Ablynx έναντι 4,6 δισ. δολ. (3,7 δισ. ευρώ). Η κίνηση αυτή δεν αποτέλεσε έκπληξη. Η Sanofi τα τελευταία χρόνια, έχει επαναπροσδιορίσει τους στόχους της στη βιοτεχνολογία και τα νέα φάρμακα. Τον Απρίλιο, πώλησε την εταιρεία γενοσήμων Zentiva στην Advent International για € 1,9δις, ενώ πέρυσι έκανε μια ανταλλαγή της τάξης των 11,4 δις. της εταιρείας κτηνιατρικών Merial με το τμήμα καταναλωτικών προϊόντων υγείας της Boehringer Ingelheim. 

Αντίστοιχα, η Merck πώλησε το τμήμα καταναλωτικών προϊόντων υγείας της στην Procter & Gamble για € 3,4 δισ. τον Απρίλιο, ενώ η Allergan με έδρα την Ιρλανδία βγάζει σε πλειστηριασμό και τις δύο θυγατρικές της, για την υγεία των γυναικών και για τις μολυσματικές ασθένειες.

Οι κύριες εταιρείες φαρμάκου αναζητούν με τρομακτική ένταση καινοτόμες εταιρείες βιοτεχνολογίας με ανοδικό δυναμικό, γνωρίζοντας ότι περιουσιακά στοιχεία με αποδεδειγμένες και δοκιμασμένες τεχνολογίες δεν είναι φθηνά. 

Από την άλλη, η Novartis απέκτησε την ειδικη στη γονιδιακή θεραπεία AveXis για $ 7.4δις (€ 6 δις) τον Απρίλιο, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της ένα ελπιδοφόρο πειραματικό φάρμακο για σπάνιες νευρολογικές διαταραχές, το οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί και για άλλες γενετικές καταστάσεις. Πιο πρόσφατα, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης, η Novartis επιβεβαίωσε ότι θα προωθήσει τα σχέδια της για την απόσχιση της Alcon, που παράγει ετήσια έσοδα ύψους 7 δισ. δολ. (6 δισ. ευρώ). 

Οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές συμπεριέλαβαν την έντονη διάθεση της Takeda για ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία. Η ιαπωνική εταιρεία εξαγόρασε τη βελγική ισπανική φαρμακευτική εταιρεία TiGenix για € 476εκ τον Ιανουάριο και αναμένει τώρα την έγκριση των μετόχων για να ολοκληρώσει την εξαγορά της Shire. Η συμφωνία που σπάει όλα τα ρεκόρ, δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία ένα μερίδιο 74,6% στις ευρωπαϊκές τιμές διαπραγμάτευσης, όταν ο αριθμός των συναλλαγών στον τομέα αντιπροσωπεύει μόνο το 18,9% αυτών που πραγματοποιήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο. 

Τα private equities έχουν δείξει συνεπή δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών υγείας. Οι εταιρείες που παρέχουν συστήματα λογισμικού για διαχείριση και συμμόρφωση με κλινικές δοκιμές, όπως η γερμανική Pharmalex, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της πώλησης, έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ελκυστικές. Άλλα περιουσιακά στοιχεία που υποστηρίζονται από χορηγούς και είναι έτοιμα να κυκλοφορήσουν στην αγορά, όπως η σουηδική εταιρία κλινικών αιμοδιάλυσης Diaverum, η οποία ανήκει στο Bridgepoint από το 2007, ενδέχεται σύντομα να τεθεί σε διαθεσιμότητα. Οι σκληροί ανταγωνιστές των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που συγκεντρώνονται στο τραπέζι κατά τη διάρκεια των διαδικασιών εξαγορών,  μπορούν να ωθήσουν τις μεγάλες φαρμακευτικές να αναπτύξουν σχέσεις με βιοτεχνολογικές εταιρείες μέσω συνεταιρισμών και συμφωνιών από κοινού ανάπτυξης πολύ πριν κάποια πιθανή εξαγορά. 

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να αποδώσουν ορισμένες περιπτώσεις συμφωνιών σε μεσου επιπέδου επενδύσεων από εταιρίες ιδιωτικών κεφαλαίων διατηρώντας σταθερό το επίπεδο των συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Παράλληλα, δεν θα αποτελέσει έκπληξη το ενδεχόμενο παίκτες του επιπέδου της Sanofi, η οποία αναζητά περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ, να επιδιώξουν περισσότερες συμφωνίες πριν από το τέλος του έτους, διατηρώντας την υψηλή ταχύτητα εξαγορών και εξαγορών του τομέα.

Πηγή: www.healthmag.gr