Δραματική αύξηση των θανάτων από καύσωνα μέχρι το 2080 προβλέπουν ερευνητές

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Δραματική αύξηση των θανάτων από καύσωνα μέχρι το 2080 προβλέπουν ερευνητές

Αύγουστος 02, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Δυσοίωνες οι προβλέψεις των επιστημόνων για τους θανάτους λόγω καύσωνα. Ενδέχεται να αυξηθούν δραματικά σε ορισμένες περιοχές μέχρι το 2080, εάν οι αρμόδιοι δεν αλλάξουν στρατηγική για την κλιματική αλλαγή.

Τα νέα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση PLOS Medicine και, όπως φαίνεται, πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρότερες πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς η μείωση αυτή συνδέεαι με λιγότερους θανάτους λόγω καύσωνα.

Ο Antonio Gasparrini, ειδικός σε αυτά τα θέματα από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και ένας εκ των επικεφαλής της νέας μελέτης, σημείωσε ότι πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο πλήττονται από θανάσιμους καύσωνες και δήλωσε ότι είναι "πολύ πιθανό" η συχνότητα και η σοβαρότητά τους να αυξηθούν υπό ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.

"(Αλλά) τα καλά νέα είναι ότι, αν μετριάσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, ο προβλεπόμενος αντίκτυπος θα είναι πολύ μικρότερος".

Το μαθηματικό μοντέλο, που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες, περιελάμβανε διαφορετικά σενάρια, με βάση τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τις στρατηγικές ετοιμότητας και προσαρμογής, καθώς και την πυκνότητα του πληθυσμού σε 412 κοινότητες από 20 χώρες, το χρονικό διάστημα από το 2031 έως το 2080.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, σε σύγκριση με την περίοδο 1971 έως 2020 και με βάση ένα ακραίο σενάριο, στις Φιλιππίνες θα σημειωθούν 12 φορές περισσότεροι θάνατοι λόγω καύσωνα την περίοδο 2031 έως το 2080.

Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να πεθάνουν πέντε φορές περισσότεροι άνθρωποι, ενώ στη Βρετανία θα μπορούσαμε να μιλάμε για τέσσερις φορές περισσότερους θανάτους από καύσωνα κατά την ίδια περίοδο.

Σε δήλωσή τους οι ερευνητές τόνισαν, πάντως, ότι τα ευρήματά τους "πρέπει να ερμηνευθούν ως πιθανές επιπτώσεις υποθετικών σεναρίων και όχι ως προβολές του μέλλοντος"

Πηγή:www.healthmag.gr