Το αλκοόλ στη μέση ηλικία προστατεύει από την άνοια

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Το αλκοόλ στη μέση ηλικία προστατεύει από την άνοια

Αύγουστος 02, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Ανάλυση σε πάνω από 9.000 ανθρώπους έδειξε ότι, εκείνοι που δεν έχουν πιει ποτέ σταγόνα αλκοόλ, ήταν περίπου 50% πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια, σε σύγκριση με εκείνους που πίνουν μέτρια.

Η πλήρης αποχή από το αλκοόλ σχετίζεται με μια μέση αύξηση κατά 45% της πιθανότητας να εμφανιστεί άνοια, σε σχέση με όσους πίνουν έως ενάμισι μπουκάλι κρασί την εβδομάδα. Αν όμως κάποιος πίνει παραπάνω, τότε ο κίνδυνος άνοιας αυξάνεται σε βάθος χρόνου.

Και όσο παραπάνω πίνει μετά από ένα όριο, τόσο η πιθανότητα άνοιας αυξάνεται. Το όριο αυτό είναι οι 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα. Μία μονάδα ισοδυναμεί με 10 ml ή με 8 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ. Σε ένα μεγάλο ποτήρι κρασί των 250 ml (σχεδόν το ένα τρίτο του μπουκαλιού) περιέχονται περίπου τρεις μονάδες αλκοόλ.

Όπως αναφέρεται στο British Medical Journal, οι ερευνητές του UCL και του γαλλικού Ινστιτούτου Υγείας INSERM, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Dr Severine Sabia, ανέλυσαν στοιχεία για 9.087 άτομα ηλικίας από 35 έως 55 ετών, από τα οποία 397 εμφάνισαν άνοια σε διάστημα 23 ετών.

«Δείξαμε ότι τόσο η μακρόχρονη αποχή από το αλκοόλ όσο και η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας», δήλωσαν οι ερευνητές και επεσήμαναν ότι η πρόληψη πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, με δεδομένο ότι τα περιστατικά άνοιας παγκοσμίως αναμένεται να τριπλασιασθούν έως το 2050.

Η μελέτη βρήκε, επίσης, ότι όσοι απέχουν ολοκληρωτικά από το αλκοόλ, κινδυνεύουν περισσότερο από διαβήτη και καρδιοπάθεια, δύο παθήσεις που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νευροεκφυλιστικής ασθένειας. 

Πάντως, οι ερευνητές είπαν ότι θεωρούν πρόωρο να συμβουλεύσουν όποιον δεν πίνει καθόλου αλκοόλ, να αρχίσει να πίνει, ιδίως αν έχει ιστορικό βαριάς κατανάλωσης στο παρελθόν. Επίσης επεσήμαναν ότι ακόμη και η μικρή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άλλες παθήσεις όπως ο καρκίνος.

 

Πηγή:www.healthmag.gr