Εγκρίθηκε νέο βιο-ομοειδές φάρμακο του Herceptin

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Εγκρίθηκε νέο βιο-ομοειδές φάρμακο του Herceptin

Αύγουστος 07, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Το πρώτο βιο-ομοειδές φάρμακο της Pfizer είναι γεγονός. Πρόκειται για το σκεύασμα Trazimera, που αποτελεί βιο-ομοειδές του γνωστού ογκολογικού φαρμάκου της Roche, του Herceptin.

To φάρμακο Herceptin είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα βιοτεχνολογικά φάρμακα. Αναπτύχθηκε από την Genentech που ανήκει στη Roche και το 2017 ήταν το 5ο φάρμακο σε πωλήσεις παγκοσμίως με τζίρο ύψους 5,9 δισ. ευρώ.

Κυκλοφόρησε το 2000, φέρνοντας επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή μετά την κλασική χημειοθεραπεία. Είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που καταστέλλει ειδικά την πρωτεΐνη HER2, που ελέγχει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Το Trazimera έλαβε έγκριση από την Ε.Ε. και θα μπορεί να χορηγηθεί στις ίδιες περιπτώσεις με το Herceptin σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού και γαστρικό καρκίνο. Ειδικότερα, μπορεί να χορηγηθεί στις εξής περιπτώσεις:

  • για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με HER2 θετικό μεταστατικό καρκίνο μαστού.
  • για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με πρώιμο καρκίνο μαστού (ΠΚΜ) με HER2 θετικό.
  • Σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα (καπεσιταβίνη ή 5-φθοριοουρακίλη και σισπλατίνη) ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με HER2 θετικό μεταστατικό αδενοκαρκίνωμα του στομάχου ή γαστροοισοφαγικής συμβολής, που δεν έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε αντικαρκινική θεραπεία.

Η έγκριση βασίστηκε στα δεδομένα από μία κλινική, συγκριτική μελέτη (REFLECTIONS B327-02), η οποία έδειξε κλινική ισοδυναμία μεταξύ του Trazimera και του Herceptin σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

Πηγή: www.virus.com.gr