1 minute
Ιός Δυτικού Νείλου: Νέος αιφνιδιασμός από πρόβλημα Δημόσιας Υγείας; - Οδηγίες σε αιμοδότες
Καλούνται να είναι προσεκτικοί στην περίπτωση που εμφανίσουν πυρετό ή άλλο κλινικό σύμπτωμα λοίμωξης από τον ιό εντός 15 ημερών από την προσφορά αίματος.
Εικόνα αιφνιδιασμού εμφανίζει η ελληνική Πολιτεία έπειτα από τον καταιγισμό κρουσμάτων και θανάτων εξαιτίας λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Υπουργείο Υγείας και Περιφέρειες σπεύδουν να κάνουν ψεκασμούς μέσα στο καλοκαίρι, σε περιοχές υψηλού κινδύνου, παρότι ο πληθυσμός των κουνουπιών θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί από τον Απρίλιο ή τον Μάιο.
Σχετικό ερώτημα απηύθυνε πρόσφατα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), αφήνοντας αιχμές σχετικά με την επάρκεια των ψεκασμών.
Η ΚΕΔΕ ζήτησε από την Περιφέρεια Αττικής να δώσει στη δημοσιότητα κατάλογο με τις ημερομηνίες κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα προληπτικών ψεκασμών και τα ποσά που διατέθηκαν.
Σε κάθε περίπτωση, λοιμώξεις από τον ιό του Δυτικού Νείλου παρατηρούνται σε πολλές περιοχές της χώρας, με τους επιστήμονες να κινητοποιούνται προκειμένου να αντιμετωπίσουν “παράπλευρη μετάδοση”.
Στο πλαίσιο αυτό, καλούν τους αιμοδότες να είναι προσεκτικοί, ώστε εάν εμφανίσουν πυρετό ή άλλο κλινικό σύμπτωμα λοίμωξης από τον ιό εντός 15 ημερών από την αιμοδοσία, να ενημερώνουν την υπηρεσία στην οποία προσέφεραν αίμα.
Σε παρόμοιες περιπτώσεις, οι Αιμοδοσίες καλούνται να δεσμεύουν τις προσφερθείσες μονάδες και τα παράγωγά τους και να κάνουν έλεγχο του δότη μέσω του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών.
Το εγχείρημα είναι δύσκολο, καθώς τέσσερις στους πέντε προσβληθέντες από τον ιό, δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.
Το 20% εκδηλώνει συμπτώματα, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναµία, πόνους στους µύες και στις αρθρώσεις, εµετούς και µερικές φορές δερµατικά εξανθήµατα (στον κορµό) και διόγκωση των λεµφαδένων.
Τα συµπτώµατα φεύγουν σε 4 έως 7 ηµέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα.
Λιγότερα από 1 στα 100 άτοµα (κυρίως άτοµα µεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν τη σοβαρή µορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα - µηνιγγίτιδα). Τα συµπτώµατα της σοβαρής νόσου περιλαµβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαµψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισµό, κώµα, τρόµος, σπασµούς, µυϊκή αδυναµία και παράλυση.
Πρεσβεία
Οδηγίες προς τους Αμερικανούς πολίτες παρέχει και η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα.
Στο σχετικό κείμενο αναφέρονται τα συμπτώματα της λοίμωξης και η συχνότητα εμφάνισής τους και οι επισκέπτες της χώρας μας καλούνται να παίρνουν προληπτικά μέτρα.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η χρήση αντικουνουπικών προϊόντων, όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και ρούχων με μακριά μανίκια και παντζάκια.
Τούς ζητείται, επίσης, να κρατούν κλειστά τα παράθυρα και να καθαρίζουν περιοχές όπου ενδέχεται να συγκεντρωθούν κουνούπια, όπως εστίες νερού και να ενημερώνονται από τα ΜΜΕ.
Πηγή: www.iatronet.gr