Καμία μνεία στα Κέντρα Υγείας στη γιορτή των 100 χρόνων του Υπ. Υγείας

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Καμία μνεία στα Κέντρα Υγείας στη γιορτή των 100 χρόνων του Υπ. Υγείας

Ιανουάριος 02, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Τη δυσαρέσκεια του για την πλήρη απουσία του θεσμού των Κέντρων Υγείας τόσο από τις ομιλίες στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Υπουργείου Υγείας όσο και από το Λεύκωμα, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΛΕΓΕΙΑ, Μποδοσάκης – Πρόδρομος Μερκούρης, με επιστολή του στον Ανδρέα Ξανθό.

“Με αλγεινή έκπληξη παρατήρησα ότι τα Κέντρα Υγείας, αυτή η μεγάλη προσπάθεια στην κατεύθυνση της ολοκληρωμένης ΠΦΥ ιδιαίτερα στην παραμελημένη Ελληνική επαρχία, δεν αναφέρθηκαν ούτε καν σαν όρος, τόσο στις ομιλίες όσο και στο Λεύκωμα και αποφάσισα να σας απευθύνω αυτήν την επιστολή”, αναφέρει.

Όπως υποστηρίζει, “το μεγαλύτερο επίτευγμα των τελευταίων 40 ετών είναι η δομή εκ θεμελίων 163 υπέροχων νέων μονάδων ΠΦΥ, ο εξοπλισμός τους και η στελέχωσή τους και, όλα αυτά, σε δύο μόλις χρόνια, από το 1986 έως το 1988”. Υπενθυμιζει, δε, στον κ. Ξανθό ότι και ο ίδιος ο Υπουργός ξεκίνησε ως γιατρός Κέντρου Υγεία.

“Πουθενά δεν αναφέρθηκε καν ο θεσμός και οι δομές. Μόνο ανάμεσα στις πάμπολες φωτογραφίες Υπουργών, εγγράφων, ιστορικών στελεχών, επιτευγμάτων του αντιφυματικού και ανθελονοσιακού αγώνα, της ΕΣΔΥ, του Καζαντζάκη και του Καρυωτάκη (ως υπαλλήλων του Υπουργείου), παραχωμένο ανάμεσα σε μια δωδεκάδα φωτογραφίες νοσοκομείων, γνώρισα ένα Κέντρο Υγείας, που θα έλεγε κανείς πως μπήκε εκεί κατά λάθος γιατί καμμιά αναφορά σχετική δεν γίνεται στα κείμενα”.

Κύριε Υπουργέ, δεν έχω καμιάν επιθυμία να αντιδικήσω, όσο πιο καλοπροαίρετα γίνεται σας δηλώνω ότι η παράλειψη αυτή – έτσι θα την αποκαλέσω- είναι μεγάλη, κραυγαλέα μεγάλη και η απορία μου, όταν γνωρίζω ότι και εσείς ο ίδιος ξεκινήσατε σαν ένας από εμάς, τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, γίνεται απογοήτευση…”

 Και τέλος συμπληρώνει: «Υ.Γ. Μια διόρθωση : Ο θεσμός του Αγροτικού γιατρού δεν καθιερώθηκε βέβαια το 1968 όπως διαβάζω στο Λεύκωμα αλλά το 1955 με το Β.Δ. 3487/55 και η θητεία δεν ήταν 6μηνη αλλά διετής αρχικά και στην συνέχεια – όπως και μέχρι σήμερα ισχύει – μονοετής. Ο κ. Γιαννόπουλος νομίζω ότι μπορεί να σας το βεβαιώσει».

  ΕΛΕΓΕΙΑ, Κέντρα Υγείας, Μποδοσάκης Μερκούριος