Ολοκληρώθηκε σύμβαση ΕΟΠΥΥ για τα Οπτικά Είδη

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Ολοκληρώθηκε σύμβαση ΕΟΠΥΥ για τα Οπτικά Είδη

Ιανουάριος 15, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Στο διαδικτυακό τόπο του ΕΟΠΥΥ βρίσκεται από σήμερα η σύμβαση για τα οπτικά είδη. Ο Οργανισμός δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση σύναψης σύμβασης με τον φορέα, εντός 20 ημερών. Πρόκειται για το κλείσιμο ακόμη ενός προαπαιτουμενου μέτρου της συμφωνίας με τους Θεσμούς, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Στις προθέσεις του ΕΟΠΥΥ ήταν εξαρχής η συμβασιοποίηση της παροχής οπτικών ειδών, ώστε οι δικαιούχοι να μην χρειάζεται να προπληρώνουν τη δαπάνη και να συνωστίζονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού (ΠΕΔΙ ΕΟΠΥΥ). Δηλαδή, οι δικαιούχοι θα προμηθεύονται τα οπτικά είδη που τους έχουν συνταγογραφηθεί χωρίς κόστος, μέχρι το ποσό που καλύπτει ο ΕΚΠΥ (περίπου 100€ κάθε 4 χρόνια), πληρώνοντας μόνο τη διαφορά αν υπάρχει. Η ετήσια δαπάνη των οπτικών ανέρχεται στα 47 εκατ. ευρώ.

Από την έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, βέβαια μέχρι σήμερα έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος, αποδεικνύοντας την πολυπλοκότητα του ζητήματος. Παράλληλα, η σύναψη συμβάσεων για τα οπτικά είδη εκτιμάται ότι θα αποδεσμεύσει το προσωπικό των ΠΕΔΙ, που σήμερα ασχολείται με την πρωτοκόλληση των αιτημάτων. Είναι ενδεικτικό ότι σε διάστημα ενός μήνα, όπως συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο, παρελήφθησαν περίπου 29.000 αιτήματα ασφαλισμένων για οπτικά, σε όλη τη χώρα.

«Ανάσα» αναμένεται να αποτελέσει η διαφοροποίηση της διαδικασίας ειδικά για τις ΠΕΔΙ της Αττικής, οι οποίες δεν έχουν ενισχυθεί επαρκώς με προσωπικό και σήμερα η διαχείριση των αιτημάτων είναι εξαιρετικά δυσχερής. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκκρεμούν περισσότερα από 95.000 αιτήματα μόνο για οπτικά είδη.

Κύκλοι του ΕΟΠΥΥ τονίζουν πως με τη σύναψη συμβάσεων ενισχύεται η προσβασιμότητα και η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής των ασφαλισμένων, ενώ εξασφαλίζονται ποιοτικές υπηρεσίες υγείας από άρτια λειτουργούντα καταστήματα οπτικών, καθώς και η ενημέρωση των ασφαλισμένων ως προς το είδος και το εύρος της παροχής υπηρεσίας υγείας.

Ακόμη, εκσυγχρονίζεται η διοικητική διαδικασία, μέσω της απλούστευσης των διαδικασιών με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών (one stop service), επιτρέποντας στο υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΟΠΥΥ να αφιερωθεί στην εκτέλεση επιμέρους σημαντικών εργασιών.

Παράλληλα, στελέχη του ΕΟΠΥΥ τονίζουν πως προάγεται η διαφάνεια στις διαδικασίες και στον τρόπο συναλλαγής του παρόχου υγείας με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ενισχύεται ο έλεγχος και η εποπτεία μέσω πιστοποιημένων διαδικασιών, με καθολική εφαρμογή για όλα τα συνεργαζόμενα συμβεβλημένα καταστήματα οπτικών.

Στη σύμβαση καθορίζονται οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με νομίμως αδειοδοτημένα καταστήματα οπτικών, ενώ συστάθηκε με νομό το ΝΠΔΔ «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΤΟΜΕΤΡΩΝ Ν.Π.Δ.Δ.» (Π.Σ.Ο.Ο.), με εποπτεία από το Υπουργείο Υγείας, που μπορεί να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι παράγοντες του ΕΟΠΥΥ εκτιμούν ότι με αυτή τη συμβατική αυτή δέσμευση θεμελιώνεται η συνεργασία του φορέα με τα καταστήματα οπτικών, ενώ ο Οργανισμός διαθέτει πλέον πανελλαδικό δίκτυο συμβεβλημένων καταστημάτων οπτικών. Βέβαια, η διαδικασία αυτή ανοίγει νέο κύκλος διαλόγου με τους επαγγελματίες του κλάδου για αναθεώρηση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, που στόχος είναι να προσαρμόζεται στις πραγματικές ανάγκες του ασθενούς, βάσει των ιατροτεχνολογικών εξελίξεων στα οπτικά είδη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, η διαχείριση των αιτημάτων σύναψης σύμβασης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του Οργανισμού στη διεύθυνση https://apps.eopyy.gov.gr, στην οποία οι πάροχοι θα εγγραφούν επιλέγοντας τον ρόλο “Υποψήφιος Πάροχος”. Κατόπιν, θα εισέλθουν στην εφαρμογή και θα ακολουθήσουν τις αναλυτικές οδηγίες καταχώρησης αίτησης, ενώ θα ενημερώνονται με ηλεκτρονικό μήνυμα για την πορεία της αίτησης τους.

Πηγή:  Virus