Με κοινούς πελάτες ιδιωτικές κλινικές και ασφαλιστικές

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Με κοινούς πελάτες ιδιωτικές κλινικές και ασφαλιστικές

Δεκέμβριος 27, 2017
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Χέρι-χέρι φαίνεται πως θα συνεχίσουν την πορεία τους –στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης- οι ιδιωτικές κλινικές και οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς στρέφονται πλέον από κοινού στην αύξηση του πελατολογίου και την εξυγίανση των οικονομικών τους μεγεθών.

Άλλωστε, η διαρκής «απογύμνωση» του δημοσίου συστήματος υγείας ευνοεί τέτοιες συμμαχίες, καθώς οδήγησε τους ασφαλισμένους από τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία στα «ταμεία» των  ασφαλιστικών εταιρειών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΕΕ, η αξία των ιδιωτικών συμβολαίων υγείας ξεπερνά τα 650 εκατ. ευρώ  και 1,6 εκατ. πολίτες έχουν υπογράψει ιδιωτικά ασφαλιστήρια υγείας είτε ατομικά είτε ομαδικά. Αυτό το ύψος των ασφαλίστρων σε συνδυασμό με τον αριθμό των πολιτών μπορεί να καθορίσει και τις δουλειές των ιδιωτικών κλινικών.

Επίσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, οι αποζημιώσεις που κατέβαλλαν το 2016 οι ιδιωτικές ασφαλιστικές    έφτασαν στα 460 εκατ. ευρώ, έναντι 436 εκατ. ευρώ το 2012. Τα 359 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ τα 61,4 εκατ. ευρώ σε επιδόματα και έξοδα προς τα δημόσια νοσοκομεία.

Ωστόσο τα μέτρα του Clawback και rebate «πνίγουν» τον ιδιωτικό τομέα και, παράλληλα δημιουργούν στρεβλώσεις στις σχέσεις ιδιωτικών κλινικών – ασφαλιστικών. Στην περίπτωση που επιζητείτο λύση, αυτή θα ήταν μέσω ίδρυσης σχημάτων συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπου οι ιδιωτικές κλινικές θα λειτουργούσαν συνεργατικά με τα δημόσια νοσοκομεία.

Με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς, τα έσοδα των ιατρικών κλινικών σήμερα προέρχονται κατά περίπου 30% από το άνοιγμα των υπηρεσιών υγείας προς το Δημόσιο, κατά 35% από τις υπηρεσίες που διοχετεύονται μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ το υπόλοιπο είναι τα έσοδα από την ιδιωτική δαπάνη που δεν στηρίζεται σε ασφαλιστικά προγράμματα.