Η υγεία αλλάζει «χέρια» το 2018

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Η υγεία αλλάζει «χέρια» το 2018

Δεκέμβριος 27, 2017
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

ΟΙ αλλαγές στη μετοχική σύνθεση του Υγεία και του Ερρίκος Ντυνάν, η μεταβίβαση των δανείων της Euromedica, αλλά και η πώληση του Ιασώ General αποτελούν τις εξελίξεις πρώτης αγοράς στον τομέα της ιδιωτικής υγείας για το 2018, ενώ και μικρότερα σε μέγεθος deals είναι   στα σκαριά.   Στο μεταξύ έχει ήδη γίνει η εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της εταιρείας Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα στην οποία ανήκει το Metropolitan από το Hellenic Healthcare της CVC Partners.

Ζητούμενο, αυτή την στιγμή είναι η εξυγίανση και η ελάφρυνση του κλάδου από τον υψηλό δανεισμό, αλλά και ο «απεγκλωβισμός» του από τις στρεβλώσεις των διαδικασιών μετάθεσης πληρωμών (clawback) μείωσης αποζημιώσεων (rebate).

Τα μαχαίρια τους ακονίζουν επενδυτές και funds, ιδιωτικές κλινικές και ασφαλιστικές, ενώ προσεκτικοί παρατηρητές αναμένουν ότι στον αγών αυτό θα επικρατήσουν σχήματα συνεργασία παρά μεμονωμένοι νικητές.

Οι επενδυτές ποντάρουν σε κέρδη, και οι ιδιωτικές κλινικές μαζί με τις ασφαλιστικές θέλουν να ανεβάσουν τζίρους. Μόνες τους οι ιδιωτικές κλινικές δεν μπορούν να «τραβήξουν», όπως τα προ της κρίσης χρόνια, πελάτες, ενώ, μετά την κατάρρευση του δημοσίου συστήματος υγείας, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές γράφουν μεγάλους όγκους ασφαλιστηρίων συμβολαίων υγείας, οπότε και είναι οι βασικοί προμηθευτές πελατών των ιδιωτικών κλινικών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), τα τελευταία έξι χρόνος έχουν κλείσει σε ολόκληρη τη χώρα περίπου 40 θεραπευτήρια, από τις 190 μικρές και μεσαίες κλινικές.