Μυστικά του εγκεφάλου που ρέουν στο αίμα μας

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Μυστικά του εγκεφάλου που ρέουν στο αίμα μας

Αύγουστος 06, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Το αίμα μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκαλύψει γενετικά μυστικά μέσα στον εγκέφαλο, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Jian Yang από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Κουίνσλαντ Ινστιτούτο Εγκεφάλου του Δρ. Ting Qi από το Ινστιτούτο Μοριακών Βιολογικών Επιστημών ανακάλυψε ότι δείγματα αίματος μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση γονιδιακών στόχων για τα χαρακτηριστικά του εγκεφάλου.

Ο καθηγητής Yang είπε ότι αυτή η ανακάλυψη θα ανοίξει νέους δρόμους έρευνας και θα βελτιώσει την ικανότητα των επιστημόνων να ξεδιπλώσουν την πολυπλοκότητα των εγκεφαλικών νόσων.

«Η αναγνώριση των στόχων γονιδίου για τις ασθένειες του εγκεφάλου αποτελεί ουσιαστικό μέρος της κατανόησης του κινδύνου της ασθένειας και της ανάπτυξης στρατηγικών θεραπείας και πρόληψης”, πρόσθεσε.

«Αλλά οι επιπτώσεις των επιμέρους γονιδίων στα χαρακτηριστικά του εγκεφάλου είναι συχνά πολύ μικρές, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούμε μεγάλους αριθμούς δειγμάτων για να βρούμε τους στόχους γονιδίων και μόνο μερικές εκατοντάδες δείγματα εγκεφάλου είναι διαθέσιμα στις περισσότερες βάσεις δεδομένων.

«Αναρωτήθηκα αν θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε αυτό το ζήτημα χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος, δεκάδων χιλιάδων, για να εντοπίσουμε στόχους γονιδίων για σύνθετα χαρακτηριστικά και ασθένειες που σχετίζονται με τον εγκέφαλο».

Ο καθηγητής Γιανγκ, ο Δρ Qi και η ομάδα διαπίστωσαν ότι οι τοπικοί γενετικοί έλεγχοι της γονιδιακής έκφρασης στον εγκέφαλο είναι πολύ παρόμοιοι με αυτούς του αίματος.
«Αυτή η ανακάλυψη παρέχει ισχυρή δικαιολογία για τη χρησιμοποίηση των γενετικών επιδράσεων στην έκφραση γονιδίων που υπολογίζεται από τα δείγματα αίματος ως υποκατάστατο για όσους στον εγκέφαλο ενισχύουν τη δύναμη των μελετών μας για τον εντοπισμό των γονιδίων που υποκρύπτουν τα χαρακτηριστικά και τις διαταραχές του εγκεφάλου”, δήλωσε ο Δρ Qi.

«Η χρήση δεδομένων αίματος μας επέτρεψε να βρούμε 97 γονίδια που σχετίζονται με το IQ, τη σχιζοφρένεια, τα έτη εκπαίδευσης και το κάπνισμα τσιγάρων, σε σύγκριση με τα 61 που χρησιμοποίησαν μόνο δεδομένα από τον εγκέφαλο”.

Ο καθηγητής Yang κέρδισε πέρσι το βραβείο Frank Fenner για τον Life Scientist της χρονιάς στα κυβερνητικά βραβεία για την επιστήμη και φέτος έχει κάνει αρκετές σημαντικές ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης γενετικών δεδομένων για τον εντοπισμό τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου ασθενειών, τον εντοπισμό των γονιδίων και επιγενετικών παραγόντων με τους οποίους συνδέονται με συγκεκριμένες ασθένειες.  Η μελέτη δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Πηγή: HealthWeb