Νέα σκευάσματα ανεβάζουν τις δαπάνες στην υγεία παγκοσμίως

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Νέα σκευάσματα ανεβάζουν τις δαπάνες στην υγεία παγκοσμίως

Φεβρουάριος 02, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Νέα φάρμακα που είτε κυκλοφόρησαν ήδη είτε αναμένοονται και τα οποία ανήκουν σε οκτώ κατηγορίες  ασθενειών που βασανίζουν μεγάλο πληθυσμιακό κοινό παγκοσμίως, εκτιμάται ότι εκτινάξουν έως και κατά 10% τους προϋπολογισμούς υγείας στον κόσμο.

Σύμφωνα με Ελληνες και ξένους αναλυτές,   αναμένεται μία μεσοσταθμική αύξηση στα σκευάσματα από 7,35% έως και 10%. Η αύξηση αυτή θα προέλθει ως επί το πλείστον από τα νέα σκευάσματα που έχουν έρθει ή αναμένονται, τα οποία ναι μεν βασίζονται σε παλιά δραστική ουσία, αλλά έχουν πιο εξελιγμένες ενδείξεις εφαρμογής σε ασθενείς (αφορούν δηλαδή μεγαλύτερες πληθυσμιακές κατηγορίες ασθενών).

Οι κατηγορίες αυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού, specialty pharmacy times είναι οι εξής:

1. Αντινεοπλασματικά : Χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία  του καρκίνου και το κόστος τους αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,96% τη τρέχουσα περίοδο.

2. Αντιρευματικά φάρμακα, αναμένεται αύξηση  κατά 11,95%.

3. Ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, χρησιμοποιούνται για σοβαρές ασθένειες, όπως η  η νόσος του Crohn και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Το κόστος τους  προβλέπεται να αυξηθεί 8,93% το 2018.

4. Σκευάσματα για τον ιό της ηπατίτιδας (HCV), αναμένεται αύξηση 2,02%, πιθανότατα λόγω της εμφάνισης επιλογών με χαμηλότερο κόστος.

5. Ανοσοσφαιρίνη, κατηγορία φαρμάκων που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το κόστος τους κατά 3,94%.

6. Αιμοποιητικά, χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία ανεπιθύμητων ενεργειών από τη χημειοθεραπεία και αναμένεται αύξηση  7,09% κατά το 2018.

7. Τα εμβόλια το κόστος των οποίων θα διαμορφωθεί σε 5,32% παγκοσμίως.

8. Αντιδιαβητικά φάρμακα, αναμένεται αύξηση  κατά 3,62% το 2018.