Ξανθός: Σχέδιο για την αποφυγή γέννησης πασχόντων παιδιών

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Ξανθός: Σχέδιο για την αποφυγή γέννησης πασχόντων παιδιών

Ιούνιος 06, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Την ανάγκη ανάπτυξης στρατηγικής για την πρόληψη του νεανικού αιφνίδιου θανάτου και ιδιαίτερα της νόσου «Νάξος», μιας μορφής αρρυθμιογόνου μυοκαρδιοπάθειας που έχει υψηλή επίπτωση στο πληθυσμό των Κυκλάδων, υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας μιλώντας 15ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιείται στη Σύρο.

Στο πλαίσιο της νέας ΠΦΥ, ο κ. Ξανθός δεσμεύθηκε ότι το υπουργείο Υγείας θα υλοποιήσει ένα σχέδιο συστηματικού πληθυσμιακού ελέγχου και συμβουλευτικής γενετικής για την αποφυγή γέννησης πασχόντων παιδιών σε συνεργασία με το Κέντρο Αναφοράς Σπάνιων Καρδιαγγειακών Νοσημάτων στο Ωνάσειο Νοσοκομείο.

Συνολικότερα, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι μετά τον Αύγουστο θα είναι εφικτή η αναπροσαρμογή του ορίου δαπανών με στόχο την περεταίρω στήριξη και αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας. Τόνισε, μάλιστα, ότι ειδικά στη νησιωτική χώρα είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη ενός «αξιόπιστου συστήματος δημόσιας υγείας το οποίο θα εδραιώνει το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας των κατοίκων αλλά και των εκατοντάδων επισκεπτών που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά κάθε καλοκαίρι».

«Η επένδυση στη δημόσια υγεία και στο  κοινωνικό κράτος είναι στον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση και τα  μνημόνια», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην ΠΟΕΔΗΝ και την έρευνα της για τη δημόσια υγεία στα νησιά, ο κ. Ξανθός σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα ενίσχυσης και βελτίωσης του συστήματος όπως η λειτουργεία του νοσοκομείου της Σαντορίνης, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στη Νάξο και η Παιδιατρική Κλινική που άνοιξε στο Νοσοκομείο Σύρου. «Εμείς δεν λέμε ότι έχουν γίνει τα πάντα σωστά, με την ταχύτητα και τη πληρότητα που θα θέλαμε. Έχουμε, όμως, καταφέρει- παρά το ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο- να κρατήσουμε όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας, να μην το αφήσουμε να καταρρεύσει και να το κάνουμε πιο  προσβάσιμο  με την πλήρη, δωρεάν και ισότιμη  υγειονομική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων πολιτών» υποστήριξε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η αναβάθμιση του δημόσιων δομών στα νησιά των Κυκλάδων αποτυπώνεται στο δείκτη  των διακομιδών (με πλωτά και εναέρια μέσα) που όπως τόνισε ο Υπουργός έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό. Πιο συγκεκριμένα ενώ το 2015 κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή 820 ασθενών, το 2017 διακομίστηκαν 685 ασθενείς που σημαίνει ότι τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με την ενίσχυση που έλαβαν σε ανθρώπινους και υλικούς πόρους κατάφεραν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και να «κρατήσουν» περισσότερα περιστατικά.

Tags: