Οι ρυτίδες στο μέτωπο συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Οι ρυτίδες στο μέτωπο συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις

Αύγουστος 27, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Οι βαθιές αυλακώσεις στα φρύδια θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι ένα άτομο κινδυνεύει έως και 10 φορές περισσότερο για ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο, αναφέρει νέα μελέτη.

Τα άτομα με βαθιές ρυτίδες στο μέτωπο ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από μια καρδιαγγειακή πάθηση, αναφέρει νέα γαλλική μελέτη που διήρκησε 20 χρόνια. Όπως αναφέρουν οι αυλακώσεις στην περιοχή των φρυδιώνθεωρούνται στοιχείο …συναγερμού για ια πιθανά προβλήματα, όπως καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με τη μελέτη.

Εκείνοι που έχουν «Πολλές βαθιές ρυτίδες» μπορεί να είναι 10 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν μια θανατηφόρα από καρδιαγγειακή πάθηση, σημειώνει η επικεφαλής συγγραφέας Yolande Esquirol, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Centre Hospitalier Universitaire της Τουλούζης. Δεν υπάρχει κάποιος σαφής λόγος που να συνδέει τις ρυτίδες με την καρδιά και τα αγγεία, αλλά μπορεί κανείς να τα συνδέσει με τη σκλήρυνση του σώματος. Οι πιο ευαίσθητοι σ' αυτό - που σημαίνει ότι εμφανίζουν ρυτίδες, ίσως να πρέπει να τις θεωρήσουν και ως ένα πρώτο σημάδι πρόωρης γήρανσης.

Η μελέτη καθιστά σαφές ότι οι ρυτίδες εξακολουθούν να μην θεωρούνται η καλύτερη μέθοδος για την αξιολόγηση των καρδιαγγειακών παθήσεων - της μεγαλύτερης αιτίας θανάτου στην Ευρώπη – σε σχέση με τις υπάρχουσες μεθόδους όπως η εξέταση της πίεσης του αίματος και της χοληστερίνης. 
Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία μιας ομάδας 3.200 ενηλίκων για πάνω από δύο δεκαετίες που ήταν όλοι υγιείς και είχαν ηλικία 32, 42, 52 και 62 στην αρχή. Στο καθένα δόθηκε μια «βαθμολογία» με βάση τον αριθμό και το βάθος των ρυτίδων στο μέτωπό του. Από μηδέν (απαλό χωρίς ρυτίδες δέρμα) μέχρι τρία (βαθιές ρυτίδες).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με βαθμό 1 είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα από άτομα με μηδενική βαθμολογία. Η κα Esquirol σημειώνει ότι : "Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής θνησιμότητας». 
Και προσθέτει επίσης ότι επειδή «Δεν μπορούμε να δούμε ή να αισθανθούμε ε την υψηλή χοληστερόλη ή υπέρταση, το να θα διερευνηθούν οι ρυτίδες στο μέτωπο ως δείκτης κινδύνου θα κάνει την διαπίστωση του κινδύνου πιο απλή και ορατή. Κοιτάζοντας το πρόσωπο ενός ατόμου θα μπορούσε να σημάνεις ένας «συναγερμός». 

Η πρόκληση εδώ και πολύ καιρό είναι να εντοπιστούν οι ασθενείς υψηλού κινδύνου αρκετά νωρίς για να μπορέσουν να αποφύγουν το θανάσιμο χτύπημα από μια καρδιαγγειακή πάθηση. 
Η Δρ Esquirol, παρουσιάζει τη μελέτη της στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Μόναχο. Είναι δε η πρώτη φορά που έχει δημιουργηθεί ένας σύνδεσμος μεταξύ του καρδιαγγειακού κινδύνου και των ρυτίδων του μετώπου, έτσι τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μελλοντικές μελέτες, όμως πρακτικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τώρα στα ιατρεία και στις κλινικές. 

Πηγή: www.healthmag.gr