Οφέλη από τις νέες τεχνολογίες στην Υγεία

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Οφέλη από τις νέες τεχνολογίες στην Υγεία

Μάρτιος 07, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

«Η χρήση νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας έχει μεγάλη αξία, καθώς μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των ασθενών, αλλά και την πρόσβαση στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση και στη θεραπεία». Αυτά τόνισε ο   Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννης Μπασκόζος, κατά την ομιλία του στο διήμερο Συνέδριο Health IT Conference 2018, που πραγματοποιήθηκε   στις 26 και 27 Φεβρουαρίου 2018 και είχε ως θέμα: « Η χρήση νέων τεχνολογιών στον τομέα της Υγείας προς όφελος του Πολίτη» .

Τη διοργάνωση του συνεδρίου ανέλαβαν από κοινού το Health Daily και το Netweek της Boussias Communications, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας με την πολύτιμη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, του ΕΣΠΥ, του HL7 Hellas και του ΙΤΕ.

Στη διήμερη διάρκειά του  έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις για το σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στον τομέα της Υγείας στη χώρα μας, οι οποίες έρχονται να βελτιώσουν την πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, να διευκολύνουν το έργο των επαγγελματιών υγείας και να ενισχύσουν τους μηχανισμούς ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο εθνικό σύστημα υγείας.

Εν τω μεταξύ,  ο κ. Μπασκόζος τόνισε ότι για να επιτύχει το σημαντικό εγχείρημα της ηλεκτρονικής υγείας, το οποίο υλοποιείται σήμερα από το Υπουργείο Υγείας σε όλο το φάσμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, απαιτείται η συναίνεση και η ενεργή υποστήριξη των λειτουργών υγείας της χώρας. Πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές (Υπουργείο και Φορείς Υγείας) πρέπει να στηρίξουν αυτές τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, γιατί το σύνολο των σχεδιαζόμενων και σταδιακά εφαρμοζόμενων υπηρεσιών, θα βοηθήσει όλους και θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των λειτουργών υγείας.

Θεώρησε, δε, αναγκαία την αύξηση του προσωπικού των τμημάτων και διευθύνσεων πληροφορικής των νοσοκομείων και επεσήμανε πως η ενίσχυση του ρόλου του πολίτη, η προστασία των προσωπικών του δεδομένων και η διείσδυση των υπηρεσιών πληροφορικής, αποτελούν προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας και δεσμεύτηκε ότι τα νέα μέτρα θα λάβουν υπόψη τις ανησυχίες των υγειονομικών φορέων. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη το Υπουργείο να αποκτήσει ρόλο συνεποπτεύουσας αρχής ως προς την ΗΔΙΚΑ ΑΕ και τόνισε πως στα σχέδια του Υπουργείου είναι η διαμόρφωση ενός σοβαρού περιβάλλοντος συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σημειώνεται πως  στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, που πραγματοποιήθηκε το συνέδριο,  παρευρέθηκαν και τις δύο ημέρες πάνω από 400 στελέχη από τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας, από δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας, εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών του κλάδου της Υγείας, και της Πληροφορικής, καθώς και πολυάριθμα στελέχη επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.