Πέντε έργα για την αναβάθμιση του τομέα πληροφορικής στην Υγεία

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Πέντε έργα για την αναβάθμιση του τομέα πληροφορικής στην Υγεία

Μάρτιος 08, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Τα πέντε οριζόντια έργα αναμόρφωσης των υπηρεσιών πληροφορικής στον τομέα της υγείας, εντάσσονται στις προτάσεις χρηματοδοτούμενων δράσεων, που κατέθεσε το Υπουργείο προς τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής. Αυτό υπογράμμισε ο κ.Γεώργιο; Στεφανόπουλος, Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια του κατά την ομιλία του στο διήμερο Συνέδριο Health IT Conference 2018, που πραγματοποιήθηκε   στις 26 και 27 Φεβρουαρίου 2018 και είχε ως θέμα: « Η χρήση νέων τεχνολογιών στον τομέα της Υγείας προς όφελος του Πολίτη»

Συγκεκριμένα, τα έργα αυτά είναι:

1. Το Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας για την Υγεία, ένα κομβικής σημασίας έργο, ώστε να μπορούν τα συστήματα που υπάρχουν σήμερα να καταφέρουν να «μιλούν την ίδια γλώσσα».

2. Τη δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού συστήματος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

 3. Την εγκατάσταση συστημάτων RIS-PACS σε όλες τις δημόσιες δομές φροντίδας υγείας.

4. Την ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης του συνόλου της Αιμοδοσίας στη χώρα μας.

5. Την Επέκταση του εφεδρικού PACS του ΕΔΕΤ και του νεφοϋπολογιστικού συστήματος για την υγεία, που λειτουργεί ήδη στην Κνωσό. Ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία δημιουργίας του συλλογικού οργάνου των στελεχών πληροφορικής του δημόσιου τομέα που ανακοινώθηκε επίσης στο πλαίσιο του συνεδρίου, τονίζοντας την αξία μιας τέτοιας προσπάθειας για την αναβάθμιση του ρόλου των δημόσιων στελεχών πληροφορικής αλλά και για την ενίσχυση της εξάπλωσης των μεταρρυθμιστικών έργων που επιχειρεί να εφαρμόσει το Υπουργείο. Τόνισε επίσης την ανάγκη δημιουργίας μόνιμου πιστωτικού μηχανισμού πληροφορικής υγείας του Υπουργείου (της τάξης του 0,5% της δημόσιας δαπάνης για την υγεία που αγγίζει τα 46 εκατ. ευρώ), στη λογική συνεχούς επένδυσης και αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών με κριτήρια υψηλής ανταποδοτικότητας στα πρότυπα των υπόλοιπων κρατών.

Τέλος αναφέρθηκε στην επιτυχή ολοκλήρωση μιας σημαντικής συνεργατικής προσπάθειας των Γραμματειών Ψηφιακής Πολιτικής και Δημόσιας Υγείας για την δημιουργία «Τεχνικής Έκθεσης» για την ηλεκτρονική υγεία, που θα αποτελέσει όπως εμφατικά ανέφερε, μια σοβαρή παρακαταθήκη.

Παράλληλα, το συνέδριο αποτέλεσε ένα εξαιρετικό μέσο επικοινωνίας σειράς δράσεων του Υπουργείου οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και έδωσε την εύκαιρα της σφαιρικής ενημέρωσης στους συμμετέχοντες. Τέτοιες δράσεις αποτέλεσαν:

α) το έργο του «Άτλαντα Υγείας» που υλοποιείται από τις Διευθύνσεις Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου με σκοπό την απόδοση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού υποστήριξης του ευρωπαίου πολίτη στη λογική της απόδοσης εφαρμογών τύπου υγειονομικού χάρτη,

β) το έργο «Επιχειρηματικής Ευφυίας» του Υπουργείου βάσει περιοδικών υποβολών (BI-Forms) οικονομικών και λειτουργικών στοιχείων των Νοσοκομείων προς την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου

γ) το έργο του συστήματος άντλησης και επεξεργασίας αναλυτικών δεδομένων από τα πληροφοριακά συστήματα των Νοσοκομείων (BI-Health) με σκοπό τη σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της απόδοσης του εθνικού συστήματος υγείας.

Όπως δήλωσε ο κ. Γιώργος Στεφανόπουλος, εκ μέρους του υπουργείου Υγείας: «Κοινή εκτίμηση όλων ήταν πως το συνέδριο ήρθε την κατάλληλη στιγμή για να καλύψει μια σημαντική ανάγκη, η οποία είχε εντοπιστεί και εκφραστεί από πολλούς ως ανάγκη κοινής αντιμετώπισης. Και αυτή δεν ήταν άλλη από το κενό της ελλιπούς επικοινωνίας και της παγιωμένης απόστασης των επιτελικών μηχανισμών του Υπουργείου σε σχέση με τους κύριους παράγοντες επιτυχίας των δράσεών του και εκφραστές των επιλογών και των πολιτικών του, που δεν είναι άλλοι από τα στελέχη πρώτης γραμμής των μονάδων φροντίδας υγείας που υπηρετούν τον τομέα της πληροφορικής στο δημόσιο σύστημα υγείας.