Ποια πλαστικά μπουκάλια νερού έχουν τα λιγότερα μικρόβια

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Ποια πλαστικά μπουκάλια νερού έχουν τα λιγότερα μικρόβια

Απρίλιος 19, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Αν πίνετε νερό από πλαστικά μπουκάλια που επαναγεμίζετε, μπορεί να εκτίθεστε σε μεγάλη ποσότητα μικροβίων, σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας κυλιόμενων διαδρόμων γυμναστικής Treadmill Reviews.

Η εταιρεία πήρε 12 πλαστικά μπουκάλια μιας ομάδας αθλητών και τα έδωσε σε ένα εργαστήριο που ονομάζεται EmLab P&K για ανάλυση. Τα μπουκάλια ήταν κάθε είδους, από τα απλά με το βιδωτό καπάκι έως αυτά που έχουν ενσωματωμένο καλαμάκι.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως ορισμένα πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές επί επτά ημέρες χωρίς να τα πλένουν με σαπούνι, είχαν ποσότητα μικροβίων πολλαπλάσια από αυτή που εντοπίζεται στα πλαστικά παιχνίδια των σκύλων αλλά και στο κάθισμα της τουαλέτας ενός σχολείου.

Ανά τετραγωνικό εκατοστό πλαστικού μπουκαλιού εντοπίστηκαν κατά μέσον όρο 313.499 CFU (μονάδες σχηματισμού αποικιών μικροβίων), όταν το μέσο παιχνίδι ενός σκύλου έχει 2.937 CFU. Το μέσο κάθισμα της τουαλέτας σε ένα σχολείο έχει 3.200 CFU ανά τετραγωνικό εκατοστό και ένας κοινόχρηστος ψύκτης σχολείου 62.000 CFU.

Λιγότερα μικρόβια έχουν αυτά με ενσωματωμένο καλαμάκι

Στα μικρόβια που εντοπίστηκαν περιλαμβάνονται ορισμένα είδη που προκαλούν δερματικές λοιμώξεις, πνευμονία και σηψαιμία.

Τα πιο μολυσμένα πλαστικά μπουκάλια ήταν αυτά στα οποία το καπάκι ανοίγεται με πίεση του δακτύλου (slide-top) τα οποία είχαν περισσότερα από 900.000 CFU ανά τετραγωνικό εκατοστό.

Αυτά που είχαν βιδωτό καπάκι και αυτά που άνοιγαν με τράβηγμα του στομίου είχαν περίπου 160.000 CFU.

Μακράν τα λιγότερα μικρόβια είχαν εκείνα με ενσωματωμένο καλαμάκι, μόλις 25 CFU ανά τετραγωνικό εκατοστό. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι το νερό βγαίνει από το καλαμάκι αντί να τρέχει γύρω-γύρω και να προσελκύσει τα μικρόβια που ως γνωστόν αγαπούν την υγρασία, είπαν οι ερευνητές.

Η ποσότητα μικροβίών ανάλογα με το άνοιγμα του πλαστικού μπουκαλιού. Αυτά με το ενσωματωμένο καλαμάκι έχουν πολύ λιγότερα μικρόβια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να σαπουνίζετε καλά τα πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιείτε ή ακόμα καλύτερα να χρησιμοποιείτε ανοξείδωτα ή γυάλινα μπουκάλια διότι πιάνουν πολύ λιγότερα μικρόβια. Όσο πιο λεία είναι τα μπουκάλια τόσο το καλύτερο γιατί φτάνει παντού πιο εύκολα το σαπούνι.

Πηγή: Healthyliving.gr