Πρόσθετα μέτρα για την καλύτερη προστασία των εργαζομένων από καρκινογόνες χημικές ουσίες

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Πρόσθετα μέτρα για την καλύτερη προστασία των εργαζομένων από καρκινογόνες χημικές ουσίες

Ιούλιος 27, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Η Κομισιόν πρότεινε πρόσφατα τον περιορισμό της έκθεσης των εργαζομένων σε πέντε καρκινογόνες χημικές ουσίες, εκτός από τις 21 ουσίες που έχουν ήδη περιοριστεί ή προταθεί για περιορισμό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η εν λόγω πρόταση θα επιφέρει βελτίωση των συνθηκών εργασίας για περισσότερους από 1 000 000 εργαζομένους της ΕΕ και πρόληψη 22 000 περιπτώσεων ασθενειών που συνδέονται με την εργασία.

Έχουν επιλεγεί οι εξής πέντε καρκινογόνοι παράγοντες υψηλής σημασίας για την προστασία των εργαζομένων:

  •  Κάδμιο και ανόργανες ενώσεις του καδμίου
  • Βηρύλλιο και ανόργανες ενώσεις του βηρυλλίου
  • Αρσενικικό οξύ και τα άλατα αυτού, καθώς και ανόργανες ενώσεις του αρσενικού
  • Φορμαλδεΰδη
  • 4,4-μεθυλενο-δις(2-χλωροανιλίνη) (MOCA)

Οι τρεις πρώτοι καρκινογόνοι παράγοντες που απαριθμούνται παραπάνω χρησιμοποιούνται ευρέως σε τομείς όπως η παραγωγή καδμίου και η διύλιση, η κατασκευή συσσωρευτών νικελίου-καδμίου, η μηχανική γαλβανοπλαστική, η εξαγωγή ψευδαργύρου και χαλκού, τα χυτήρια, το γυαλί, τα εργαστήρια, τα ηλεκτρονικά είδη, τα χημικά προϊόντα, η κατασκευή, η υγειονομική περίθαλψη, οι πλαστικές ύλες και η ανακύκλωση.
Η εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων για την αποφυγή της υψηλής έκθεσης στις πέντε υπό εξέταση ουσίες και ομάδες ουσιών θα έχει θετικό αντίκτυπο, και μάλιστα πολύ ευρύτερο από την πρόληψη του καρκίνου και μόνο. Η θέσπιση αυτών των οριακών τιμών έκθεσης, σύμφωνα με την Κομισιόν, όχι μόνο θα μειώσει τα περιστατικά καρκίνου που συνδέεται με την εργασία, αλλά θα περιορίσει και άλλα σημαντικά προβλήματα υγείας που προκαλούνται από τις καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ουσίες. Για παράδειγμα, η έκθεση σε βηρύλλιο, εκτός από καρκίνο των πνευμόνων προκαλεί και ανίατη χρόνια βηρυλλίωση.

Η πρόταση βασίζεται σε επιστημονικά τεκμήρια και έρχεται σε συνέχεια ευρύτατων συζητήσεων με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συγκεκριμένα με εργοδότες, εργαζομένους και αντιπροσώπους κρατών μελών.

 

Πηγή: www.iatronet.gr