Τα νοσοκομεία γερνούν και αδειάζουν από ειδικευόμενους και επιμελητές

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Τα νοσοκομεία γερνούν και αδειάζουν από ειδικευόμενους και επιμελητές

Ιανουάριος 29, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Η φυγή των ειδικευόμενων γιατρών στο εξωτερικό και η προκήρυξη θέσεων επιμελητών με το σταγονόμετρο, αλλά και απουσία οργανωμένου δικτύου Πρωτοβάθμιας Υγείας είναι οι βασικότεροι λόγοι που τα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζουν μία κόπωση και ελλείψεις επιστημονικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχάλη Βλασταράκο, σήμερα έχει υπολογιστεί ότι λείπουν από τα νοσοκομεία 6.500 μόνιμοι ιατροί όλων των ειδικοτήτων. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από την έλλειψη ειδικευόμενων ιατρών, οι οποίοι σε πολλές περιφέρειες δεν καλύπτουν ούτε το 30% των θέσεων».

Υπολογίζεται ότι σήμερα το 60%-70% των ιατρών που υπηρετούν στα ελληνικά νοσοκομεία, βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες, δηλαδή σε θέση συντονιστή διευθυντή και διευθυντή και εκτιμάται ότι σε τρία, το πολύ τέσσερα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος των ιατρών θα συνταξιοδοτηθεί. Την ίδια στιγμή,   περισσότεροι από 14.000 νέοι ιατροί  έχει φύγει στο εξωτερικό λόγω ανεργίας και χαμηλών εισοδημάτων.

Να σημειωθεί ότι την τελευταία δεκαετία, περισσότεροι από 3.635 ειδικευόμενοι και 7.480 ειδικευμένοι ιατροί έφυγαν από νοσοκομεία της Αθήνας για το εξωτερικό. Ειδικότερα το 2017,  253 ειδικευόμενοι και 636 ειδικευμένοι ιατροί ζήτησαν πιστοποιητικά για το εξωτερικό από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΣΑ, το 2016 δόθηκαν 1.168 πιστοποιητικά για το εξωτερικό. Από αυτά τα 306 αφορούσαν ανειδίκευτους ιατρούς και τα 862 ειδικευμένους.

ΠΗΓΗ tovima.gr