Τι προβλέπουν οι νέες συμβάσεις για τους ιατρούς;

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Τι προβλέπουν οι νέες συμβάσεις για τους ιατρούς;

Ιανουάριος 30, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Οι νέες συμβάσεις για τους γιατρούς έχουν ατομικό χαρακτήρα

βάσει του νόμου 4486/17 και όχι συλλογική και θα έχουν διάρκεια   1 έως 2 έτη.  Στην επιλογή των συμβεβλημένων, προβάδισμα έχουν οι νεότεροι γιατροί σε σχέση με τους παλαιότερους, ενώ αίτηση θα πρέπει να κάνουν και συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, διαφορετικά δεν θα ισχύουν οι υπάρχουσες συμβάσεις τους, από την ημερομηνία που θα υπογραφούν οι νέες συμβάσεις με παλιούς και νέους συμβεβλημένους γιατρούς.

- Αμοιβή από 1600 ευρώ, μέχρι του πλαφόν 2250 ευρώ το μήνα, μικτά, για 24 ώρες/εβδομάδα. Δηλαδή τέσσερα 5ωρα και ένα 4ωρο. Εάν επιθυμεί ο ιατρός, μπορεί να βλέπει ασθενείς του ΕΟΠΥΥ και για 36 ώρες την εβδομάδα, αλλά δεν προβλέπεται μεγαλύτερη αποζημίωση για αυτό!

- Ο γιατρός υποχρεούται να δηλώνει στο κεντρικό σύστημα το ωράριο που θα διαθέτει για τους ασθενείς με ΕΟΠΥΥ , όπως και θα υποχρεούται να κάνει επισκέψεις κατ’ οίκον, εάν ζητηθεί, με τον χρόνο αυτό να μην συνυπολογίζεται στο καθημερινό ωράριο, το οποίο θα παίρνει παράταση.

- Η διάρκεια των ραντεβού είναι περίπου 15 λεπτών και αν τα συνολικά ραντεβού  δεν έχουν ολοκληρωθεί στις 5 ώρες -γιατί κάποιοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο- θα πρέπει να ολοκληρωθούν πέραν του ωραρίου. Αν τύχει περιστατικό επείγον στο 4ωρο όπου έχουν ήδη κλεισθεί το ραντεβού, τότε δεν είναι ιδιωτική επίσκεψη.  

-Δεν ζητούνται επισκέψεις κατ οίκον.

- Ο γιατρός υποχρεούται, να πληρώνει κανονικά μόνος του ως ελεύθερος επαγγελματίας, τον ΕΦΚΑ του και τις όποιες κρατήσεις (εφορία κλπ). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα καθαρά χρήματα που θα αποφέρει αυτή η συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, είναι από 380 έως 500 ευρώ το μήνα καθαρά.

- Η πληρωμή θα γίνεται σε μάξιμουμ κάτω από 90 ημέρες από την κατάθεση των παραστατικών, με προσπάθεια να πέσει στις 30 ημέρες αυτό το διάστημα αποπληρωμής.

- Σε περίπτωση που ο συμβεβλημένος γιατρός θελήσει να λείψει από το ωράριο του με άδεια (επιστημονική, ασθένεια, διακοπές κλπ) το δηλώνει στο ηλεκτρονικό σύστημα και υποχρεούται να αναπληρώσει τις προκαθορισμένες ώρες, σε άλλες ημερομηνίες. Οι άδειες   θα πρέπει να κανονίζονται σε συνεννόηση με το τοπικό ΤΟΜΥ. Τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω ΗΔΙΚΑ αλλά θα μπορεί να κλείνει και ο γιατρός.