ΥΓΕΙΑ: Νέα επαναστατική απεικονιστική μέθοδος για την υποτροπή του καρκίνου του προστάτη

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

ΥΓΕΙΑ: Νέα επαναστατική απεικονιστική μέθοδος για την υποτροπή του καρκίνου του προστάτη

Μάιος 24, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

 

Έγκαιρη σταδιοποίηση του καρκίνου του προστάτη προσφέρει η νέα απεικονιστική μέθοδος PET-CT με το ραδιοφάρμακο 18F- PSMΑ που διενεργείται στο νοσοκομείο Υγεια.

Πρόκειται για απεικoνιστική μέθοδο, η οποία προσφέρει τη μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια, σε σύγκριση με όλες τις υπάρχουσες εξετάσεις που εφαρμόζονται σήμερα. Η PSMA (prostate specific membrane antigen) είναι μια διαμεμβρανική πρωτεΐνη που βρίσκεται στα κύτταρα του προστάτη αδένα. Η σύνδεσή της με ραδιοϊσότοπα επιτρέπει την ανίχνευση της έκτασης της νόσου σε ασθενείς με υποτροπή του καρκίνου του προστάτη, εξασφαλίζοντας πιο ορθή και στοχευμένη διάγνωση.

Όπως δηλώνει ο Διευθυντής των Τμημάτων Πυρηνικής Ιατρικής & PET-CT του Υγεία, κ. Βασίλειος Πρασόπουλος «Η PET/CT απεικόνιση με PSMA έχει σαφή πλεονεκτήματα σε σχέση με τις καθιερωμένες απεικονιστικές μεθόδους στη σταδιοποίηση του καρκίνου του προστάτη, καθώς μπορεί να ανιχνεύσει υποτροπή ακόμα και σε ασθενείς με μικρές αυξήσεις των τιμών του PSA, προσφέροντας πρώιμη διάγνωση άρα και έγκαιρη θεραπεία. Έπιπλέον, δεν χρειάζεται πλέον οι ασθενείς να μεταβαίνουν σε νοσοκομεία του εξωτερικού για να πραγματοποιήσουν την εξέταση αυτή, κάτι που συνεπάγεται ταλαιπωρία και κόστος τόσο για τους ίδιους όσο και για το σύστημα υγείας της χώρας.

Παράλληλα, ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την εξατομικευμένη ιατρική, καθώς μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα στοχευμένες θεραπείες σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη.  

Το Τμήμα PET-CT του νοσοκομείου ΥΓΈΙΑ είναι το πρώτο που λειτούργησε στην Έλλάδα το  2004. Σε συνδυασμό με το υπερσύγχρονο Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Όγκολογίας (ΚΑΌ), το Κέντρο Βραχυθεραπείας Προστάτη, το Τμήμα Υπερήχων και τα Τμήματα Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας προσφέρουν ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο του προστάτη.

Tags: