Υπερασπίζεται την κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων ο υπουργός Υγείας.

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Υπερασπίζεται την κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων ο υπουργός Υγείας.

Φεβρουάριος 13, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν
 Την κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων και γενικότερα τις πολιτικές του υπουργείου του για το φάρμακο υπεραμύνθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας χθες, στο ραδιόφωνο Real FM, εξηγώντας ότι   «η Επιτροπή  δεν ενοχοποιείται, αλλά σαφέστατα, έδινε θεσμικά τη δυνατότητα παρεμβάσεων από την πλευρά των Υπουργών και με την κατάργησή της, κόβουμε έναν ομφάλιο λώρο ανάμεσα στα Υπουργικά γραφεία, στους Συμβούλους τους και σε επιρροές πολύ ισχυρών οικονομικών συμφερόντων».
 
Ο υπουργός τόνισε ότι «πλέον η διαδικασία τιμολόγησης είναι διαφανής και για το λόγο αυτό δεν έχει κουβέντα κανείς για τα 5 δελτία τιμών τα οποία έχουμε βγάλει τα τελευταία 2,5 χρόνια».
Έτσι, πριν λίγο καιρό καταργήθηκε η Επιτροπή, η οποία κατέθετε την πρότασή της για τη διαμόρφωση τιμών, αφού είχε προγηθεί και ολοκληρωθεί η ίδια συζήτηση στον ΕΟΦ.
 
 Αναφέρθηκε επίσης και στην HTA, την επιτροπή για την αξιολόγηση των νέων φαρμάκων, τον περίφημο Οργανισμό Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας που έχει επιστημονική σύνθεση και θα αποτελείται από 18 άτομα που θα τα επιλέγει ο υπουργός, τα οποία  θα εξειδικεύονται στο χώρο της φαρμακολογίας, της φαρμακοοικονομίας, της φαρμακοεπιδημιολογίας. «Η  ΗΤΑ θα στέλνει σε μία Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, μια πιο προσιτή τιμή για να γνωμοδοτήσει τελικά η Επιτροπή αυτή στον Υπουργό, ότι το συγκεκριμένο φάρμακο πρέπει να αποζημιωθεί στη χώρα μας και επειδή έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα και επειδή πετύχαμε μία βιώσιμη τιμή».
 
Σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση είπε ότι « εάν δεν έχει μέσα ενσωματωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία είναι δεσμευτικά,   απλώς αποτυπώνει τη συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών. Έτσι, έχουμε κλειδώσει 15 θεραπευτικά πρωτόκολλα από τα συνολικά 25 που έχουν ενσωματωθεί και ετοιμάζουμε τώρα άλλα 20».
 
Τέλος, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην Επιτροπή ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης στο Υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, από τους φαρμακοβιομήχανους και της εγχώριας βιομηχανίας και των πολυεθνικών μέχρι τους φαρμακέμπορους, τους φαρμακοποιούς, τους γιατρούς, τον ΕΟΦ, τον ΕΟΠΥΥ.