Ως κατεπείγον το σ/ν για το ωράριο στο ΕΣΥ

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Ως κατεπείγον το σ/ν για το ωράριο στο ΕΣΥ

Νοέμβριος 06, 2017
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Αιφνιδιάζει η Αριστοτέλους, η οποία φέρνει με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.

Αν και η ΟΕΝΓΕ είχε απορρίψει κατηγορηματικά τις αλλαγές που εισάγει η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία, ο Υπουργός Υγείας είχε δεσμευτεί ότι θα λάβει υπόψη του επιμέρους παρατηρήσεις πριν από την τελική νομοτεχνική διατύπωση των αλλαγών. Σε συνάντηση που είχε προ ημερών με αντιπροσωπία της Ομοσπονδίας, όμως, ο Α. Ξανθός απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβερνητική πρόταση έχει πάρει το δρόμο της προς το Κοινοβούλιο.

Για την κυβέρνηση, εξάλλου, πρόκειται για μία παρέμβαση για τη βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, με την οποία επιπλέον η χώρα γλυτώνει από τα πρόστιμα που θα της επιβληθούν σε διαφορετική περίπτωση. Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, πάντως, στην τελευταία αυτή συνάντηση ο Υπουργός άφησε κατά μέρος την προαναφερόμενη επιχειρηματολογία, ομολογώντας πως η εφαρμογή των σχετικών κοινοτικών οδηγιών αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.

 

“Απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημα μας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας”αναφέρει η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας, η οποία με αφορμή την αρνητική αυτή εξέλιξη προαναγγέλλει αγωνιστικές κινητοποιήσεις. “Το νομοσχέδιο έκτρωμα δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες ότι αν εφαρμοστεί θα δουλεύουμε λιγότερες ώρες, θα έχουμε πιο ανθρώπινα ωράρια. Ο υπολογισμός του 48ωρου δε γίνεται στο διάστημα μιας εβδομάδας αλλά είναι ο μέσος όρος εργασίας σε 4μηνη βάση. Καθιερώνεται η ρήτρα της ατομικής εξαίρεσης (opt out). Η εφημερία ετοιμότητας θεωρείται χρόνος ανάπαυσης και δεν προσμετράται στο μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας” επισημαίνει.

Καλεί, παράλληλα, τους γιατρούς του ΕΣΥ να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 9 Νοέμβρη ενάντια στα μέτρα της γ΄ αξιολόγησης και στις μειώσεις για τα νοσοκομεία στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018, μεταξύ άλλων.

Πηγή Virus