Αιχμή των εξελίξεων ο Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Αιχμή των εξελίξεων ο Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων

Μάρτιος 08, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Οι αλλαγές στον τομέα της υγείας, από το Μάιο του 2018, με την εφαρμογή του νέου Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ) αναπτύχθηκαν από τον κ. Δημήτριο Ζωγραφόπουλο, Ειδικό Επιστήμονα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου  Health IT Conference 2018, που είχε ως θέμα: « Η χρήση νέων τεχνολογιών στον τομέα της Υγείας προς όφελος του Πολίτη».   

Ο κ. Ζωγραφόπουλος εξήγησε στους παρευρισκόμενους ότι αυξάνεται  η ανάγκη διαμόρφωσης ενός ευρύτερου πλαισίου σεβασμού και προστασίας των δεδομένων υγείας των πολιτών, καθώς και τι   σημαίνει αυτό σε επίπεδο προετοιμασίας για τους φορείς και τους παρόχους εφαρμογών, ποιος ο ρόλος των εμπλεκόμενων σε φυσικό και τεχνικό επίπεδο και το πώς νοείται η έννοια της συγκατάθεσης των πολιτών για τις εθνικές και τοπικές εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας.

Επεσήμανε και ανέλυσε τους όρους του Υπεύθυνου Επεξεργασίας, του Εκτελούντος την Επεξεργασίας, του Υποκειμένου, των Χρηστών Υπηρεσιών και ανέλυσε το ρόλο και το προφίλ του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων (Data Protection Officer – DPO) που θα κληθούν οι Φορείς να αποκτήσουν. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο του ΓΚΠΔ, τα ευαίσθητα δεδομένα της υγείας, χρήζουν αυξημένης προστασίας σε σχέση με τα απλά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Πρότεινε πως τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και οι Υγειονομικές Περιφέρειες θα πρέπει να κινηθούν άμεσα στην ανεύρεση συνεργατών DPO, κανόνας ο οποίος μπορεί να επεκταθεί και στα μεγάλα νοσοκομειακά ιδρύματα,  όπως αυτά άνω των 600 κλινών.