Αυξάνεται η διάρκεια των επισκέψεων στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Αυξάνεται η διάρκεια των επισκέψεων στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας

Απρίλιος 13, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Επισκέψεις ενός τετάρτου αντί 10 λεπτών που ίσχυε έως σήμερα προβλέπουν οι τροποποιήσεις στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας, , όπως  ανακοίνωσε η Αριστοτέλους,

Αναλυτικότερα, μέχρι σήμερα, μια προγραμματισμένη επίσκεψη διαρκούσε 10 λεπτά. Ο χρόνος αυτός πρακτικά είχε αποδειχθεί ανεπαρκής. Με απόφαση του υπουργού Υγείας θεσπίζεται πλέον το 15λεπτο ραντεβού για όλες τις ειδικότητες, πλην των ακόλουθων:

  • της ψυχιατρικής και της παιδοψυχιατρικής, για την οποία καθορίζονται τα 45 λεπτά ως χρονική διάρκεια προγραμματισμένων επισκέψεων
  • τις ειδικότητες της παιδιατρικής, νευρολογίας, καρδιολογίας, γυναικολογίας και οφθαλμολογίας για τις οποίες καθορίζονται 20 λεπτά ως χρονική διάρκεια προγραμματισμένων ραντεβού
  • της οδοντιατρικής και της ορθοδοντικής για την οποία καθορίζεται στα 30 λεπτά.

“Διευκρινίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια του χρόνου εξέτασης του κάθε ασθενούς εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του και υπόκειται στην επιστημονική κρίση του ιατρού” επισημαίνει η ΥΑ.

Ασάφειες στο ημερήσιο πρόγραμμα των γιατρών

Η “επιμήκυνση” των επισκέψεων στα ΚΥ συνδέεται άμεσα με το χρόνο ανάπαυσης των γιατρών, όπως αυτός διαμορφώνεται σε μηνιαία βάση. Το θέμα αυτό επιχειρεί, μάλλον αποτυχημένα, να διευθετήσει η ΥΑ με την οποία – μεταξύ άλλων – τακτικά κι έκτακτα περιστατικά μπαίνουν στον ίδιο “κορβανά”.

Όπως αναφέρει, πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των γιατρών στα ΚΥ θα καλύπτεται:

  • τουλάχιστον κατά 70% από προγραμματισμένες επισκέψεις,
  • έως 10% από περιπτώσεις κατ’ οίκον ιατρικής περίθαλψης και διενέργεια δράσεων στην κοινότητα, και
  • έως 20% από επισκέψεις εκτός προγράμματος (έκτακτα).

“Ιδιαίτερα, όσον αφορά στο ποσοστό των προγραμματισμένων επισκέψεων από παραπομπές, δίδεται προτεραιότητα σε ποσοστό αρχικά ίσο με 40% επί του συνόλου των προγραμματισμένων επισκέψεων ημερησίως, το οποίο θα βαίνει αυξανόμενο μέχρι την πλήρη εφαρμογή του συστήματος την 1η Ιανουαρίου 2019” προσθέτει ο υπουργός, σημειώνοντας πως η ανάπαυση των ιατρών θα καλύπτει αναλογικό ποσοστό του ημερήσιου προγράμματος.

Η ΥΑ αφήνει, έτσι, αδιευκρίνιστο τον αριθμό των ραντεβού που αντιστοιχούν σε κάθε μία από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέγιστος αριθμός των (10λεπτων) ραντεβού που μπορεί να εξυπηρετήσει σήμερα ένας γιατρός είναι 26.

Σύμφωνα με την ΥΑ στο ημερήσιο πρόγραμμα δεν συμπεριλαμβάνονται τα επείγοντα περιστατικά, τα οποία εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα.

 Πηγή: Virus.gr