Γιατί εξαφανίζονται από την αγορά τα γενόσημα

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Γιατί εξαφανίζονται από την αγορά τα γενόσημα

Δεκέμβριος 27, 2017
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Η συνεχείς μειώσεις των τιμών στα φάρμακα, επηρεάζουν αρνητικά τα γενόσημα και οδηγούν ορισμένα γνωστά και φθηνά εκτός αγοράς. Και τούτο, γιατί αν η τιμή τους που είναι στα 2-3 ευρώ  δεχθεί περαιτέρω πιέσεις, τότε η κυκλοφορία τους καθίστανται ασύμφορη προς την παρασκευάστρια εταιρεία.

Την ίδια στιγμή, η απόσυρσή τους από την αγορά οδηγεί τους ασθενείς σε χρήση ακριβότερων θεραπειών στις οποίες η συμμετοχή τους είναι μεγαλύτερη και παράλληλα ανεβάζει το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης.

Σημειώνεται ότι η περαιτέρω διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά, αποτελεί οδηγία των δανειστών προς τη χώρα μας με προσδοκώμενη αύξηση μεριδίου αγοράς κατά 40%,  ωστόσο το μερίδιο των γενοσήμων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

 Είναι ενδεικτικό ότι με την τελευταία ανατιμολόγηση φθηνά και γνωστά γενόσημα φάρμακα των 2 και 3 ευρώ, μειώνονται ακόμη και κατά 71%, ενώ το μερίδιο αγοράς των γενοσήμων δεν ξεπερνά το 29%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι διάστημα 2012 – 2017, οι μειώσεις τιμών στα γενόσημα έφθασαν έως το 77% με τις πωλήσεις βέβαια να παραμένουν καθηλωμένες.