Εντοπίστε και αντιμετωπίστε την δυσλεξία

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Εντοπίστε και αντιμετωπίστε την δυσλεξία

Αύγουστος 10, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Η δυσλεξία είναι η πλέον γνωστή μαθησιακή δυσκολία, τα αίτια της οποίας δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί. Εντοπίζεται  κυρίως κατά τα σχολικά χρόνια, καθώς επηρεάζει κατά βάση την ανάγνωση, την γραφή, και την ορθογραφία, όπως επίσης την ομιλία και γενικότερα τις οργανωτικές ικανότητες του ατόμου. Σχετικές πληροφορίες μας δίνει η κ.  Μαρία Κοντοπούλου-  Ψυχολόγος .

 

Οι  άνθρωποι με δυσλεξία συναντούν δυσκολία στο να μεταφέρουν μια πληροφορία του προφορικού λόγου σε γραπτό ή αντίστροφα, συνηθίζουν να αντιστρέφουν τα γράμματα μιας λέξης ή να συγχέουν τα γράμματα ή τους αριθμούς που είναι παρόμοια (π.χ. μπορεί να γράψουν 3 αντί για ε, κ.λπ.), καθώς επίσης δυσκολεύονται να ακολουθήσουν γραπτές οδηγίες ή να αναπαράγουν το νόημα αυτού που διάβασαν σε προφορικό λόγο.

Τρόπος αντιμετώπισης  

 Ένας πολύ σημαντικός μηχανισμός μάθησης είναι ο συνδυασμός του ήχου και της όρασης, τον οποίο αρχίζουμε να εξασκούμε στα πρώτα χρόνια του σχολείου, όπου μαθαίνουμε να συνδυάζουμε αυτόματα την εικόνα ενός γράμματος με τον ήχο που παράγουμε όταν διαβάζουμε αυτό το γράμμα.

 Τα άτομα με δυσλεξία δυσκολεύονται σε αυτό ακριβώς το σημείο:

Δεν δημιουργούν εύκολα αυτούς τους αυτόματους συνειρμούς ανάμεσα στα γράμματα και τους ήχους τους.  Έτσι χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τον μέσο μαθητή για να κατανοήσουν αυτό που διαβάζουν ή για να εμπεδώσουν τους κανόνες ορθογραφίας. Παρ’ όλα αυτά δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα κατανόησης του προφορικού λόγου. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί από τους μαθητές με δυσλεξία εξετάζονται από τους δασκάλους και τους καθηγητές προφορικά και όχι γραπτά.

Καθαρά  μαθησιακό πρόβλημα

Αρχικά η δυσλεξία θεωρούταν πρόβλημα της όρασης ή της αντίληψης, όμως μόνο ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων με δυσλεξία παρουσιάζει προβλήματα όρασης. Σήμερα οι γιατροί, οι ψυχολόγοι, οι ερευνητές, και οι εκπαιδευτικοί συμφωνούν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα καθαρά μαθησιακό πρόβλημα, που σίγουρα δεν σχετίζεται με το νοητικό επίπεδο του ατόμου. Μάλιστα πιστεύεται ότι είναι άτομα με αυξημένες τις ικανότητες της κίνησης, της όρασης και αίσθησης του χώρου. Η ιστορία άλλωστε έχει αναδείξει πολλούς ιδιαίτερα ευφυείς ανθρώπους που αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της δυσλεξίας, όπως ο Αϊνστάιν, ο Ντα Βίντσι, ο Walt Disney, o Τζον Κένεντυ, ο Χένρι Φόρντ, ο Α. Γκράχαμ Μπελ, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο Πικάσο, ο Έντισον, η Έριν Μπρόκοβιτς, ο Ουίστον Τσόρτσιλ, και πολλοί άλλοι.

Πηγή: HelathWeb