Η Β. Ελλάδα αποκτά Κέντρο Αιμοδοσίας

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Η Β. Ελλάδα αποκτά Κέντρο Αιμοδοσίας

Δεκέμβριος 29, 2017
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Το δικό της Κέντρο Αιμοδοσίας  αποκτά η Β. Ελλάδα, το οποίο θα είναι το δεύτερο στην Ελλάδα, μετά το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) της Αθήνας. Το  Κέντρο αναμένεται να ανεγερθεί στο Δήμο του Δέλτα, σε μία από τις πιο προνομιακές περιοχές της Θεσσαλονίκης, που πήρε το όνομά της από τα δέλτα των ποταμών Γαλλικού, Αξιού και Λουδία.

Η δυνατότητα παραχώρησης του οικοπέδου συζητήθηκε χθες, σε σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν η προϊσταμένη του γραφείου Κατερίνα Νοτοπούλου, ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Χάρις Ματσούκα και η αν. πρόεδρος Μαρία Γκανίδου.

Για το οικόπεδο στο Δήμο Δέλτα, ανέφερε η κυρία Ματσούκα  ότι  πληροί τις προδιαγραφές, καθώς έχει εύκολη πρόσβαση και δεν είναι μέσα στον αστικό ιστό για να μπορεί γίνεται η μεταφορά αίματος και δειγμάτων  από τις γύρω πόλεις. Το Κέντρο Αίματος Βόρειας Ελλάδας θα έχει ουσιαστικά κάτω από την εποπτεία του τη μισή επικράτεια, στο πλαίσιο της συγκεντροποίησης των υπηρεσιών και των διαδικασιών της αιμοδοσίας υπό τη σκέπη ενός εθνικού συστήματος αιμοδοσίας.

Η συγκεντροποίηση της συλλογής αίματος, αφενός μεν παράγει πολύ μεγάλη οικονομία κλίμακας όσον αφορά στον εξοπλισμό, αφετέρου θα βοηθήσει να εκμεταλλευτούμε όλη την αλυσίδα παραγωγής του αίματος, π.χ. τα αιμοπετάλια, συνέχισε η κυρία Ματσούκα. Χαρακτηριστικό είναι πως αυτή τη στιγμή η χώρα μας αξιοποιεί μόνο το 35% των αιμοπεταλίων που υπάρχουν στα αίματα που συλλέγουμε, ενώ το 65% δεν απομονώνεται και δεν αξιοποιείται.