Η εθελοντική αιμοδοσία άλλαξε

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Η εθελοντική αιμοδοσία άλλαξε

Νοέμβριος 01, 2017
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Αλλάζει το καθεστώς της εθελοντικής αιμοδοσίας στη χώρας, καθώς οι   εξορμήσεις και οι δράσεις για Εθελοντική Αιμοδοσία, θα γίνονται πλέον σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και μετά από συνεργασία με τους παλαιούς και νέους συλλόγους αιμοδοτών. Το σύστημα δηλαδή κεντρικοποιείται.

Αυτό προβλέπει η νέα εκγύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, η οποία εκδόθηκε έπειτα από σχετικό έγγραφο του ΕΚΕΑ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά πως υπάρχει ανάγκη για κεντρική οργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας, με τρόπο που να διασφαλίζεται η επάρκεια αίματος σε ολόκληρο το σύστημα και σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΕΑ:

- Η Ελλάδα το 2016 συνέλεξε 580.000 μονάδες αίματος και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι η πρώτη χώρα διεθνώς στη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό (58,8 μονάδες ανά 1000 κατοίκους).

- Οι εθελοντές αιμοδότες είναι 350.000 και από αυτούς συλλέγεται το 58% του αίματος.

- Σύμφωνα με όλους τους αλγορίθμους του ΠΟΥ (εθελοντές % πληθυσμού, συλλεγόμενες μονάδες >5% πληθυσμού, συλλογή >37 μονάδες /1.000 κατοίκους), η χώρα όφειλε να είναι παραπάνω από αυτάρκης σε αίμα.

Τα ερωτηματικά που γεννώνται είναι:

- γιατί η χώρα μας, ενώ έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μεταγγίσεων στην Ευρώπη (58,6/1.000 κατοίκους), δεν έχει εφαρμοστεί στα ελληνικά νοσοκομεία η Διαχείριση του Αίματος της Αιμοθεραπείας του Ασθενούς για λελογισμένη χρήση των μεταγγίσεων;

- γιατί η χώρα μας με τη μεγαλύτερη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό εμφανίζει διαχρονικά ελλείψεις;

- γιατί η χώρα μας έχει ακόμα 36% δότες αντικατάστασης, ενώ η Ευρώπη έχει 100% συστηματικούς εθελοντές αιμοδότες,

 Πηγή: Onmed